fbpx

Belgijski virolog opozarja: Če se stanje ne popravi, bo potrebno popolno zaprtje države, kakršno je bilo spomladi!

Belgijski virolog Yves Van Laethem (vir: Youtube)

Potem, ko so belgijske oblasti pred dnevi napovedale zaprtje vseh lokalov in restavracij v državi ter uvedbo policijske ure, zdaj belgijski virolog svari, da če se stanje ne izboljša, bo sledilo popolno zapiranje države, kakršnemu so bili priča spomladi.

Zaradi vse slabšega stanja epidemije covid-19 v državi so belgijske oblasti zaprle vse lokale in restavracije, ravno tako pa je med polnočjo in 5. uro zjutraj nastopila policijska ura.

Pri tem so se v Belgiji ostrejših ukrepov lotili z zadržki. “Življenja nismo želeli narediti nemogočega,” je pojasnil minister za zdravje Frank Vandenbroucke zakaj se za razliko od Francije, kjer policijska ura tako kot v Sloveniji traja od 21. ure, začne šele ob polnoči. Belgijske oblasti so upale, da bodo ti polovični ukrepi tokrat uspeli tam, kjer ni uspelo z delnim zaprtjem Bruslja.

Te iluzije je odpravil belgijski virolog Yves Van Laethem, ki je po poročanju Reutersa napovedal, da če omenjeni polovični ukrepi ne bodo zadostovali pri zajezitvi širjenja okužbe s covid-19, bo sledilo zaprtje države. “Potem bomo morali razmisliti o še bolj restriktivnih ukrepih, ki bi lahko spominjali na zaprtje države kakršno je bil v marcu in aprilu.”

Stanje v Bruslju primerljivo s cunamijem
Vandenbroucke je medtem stanje v Bruslju in Valoniji na jugu države že označil za “primerljivo s cunamijem”. Stanje v omenjeni pokrajini in belgijski prestolnici naj bi bilo slabše kot kjerkoli v Evropi. Po mnenju Van Laethema bo konec pandemije mogoč šele, ko dobimo cepivo ali pa odkrijemo učinkovito metodo zdravljenja covid-19.

Stanje epidemije covid-19 20.10.2020 v Belgiji (vir: Google)

11-milijonska država je v ponedeljek objavila, da je bilo v tednu do 15. oktobra povprečno odkritih 7.876 novih okužb na dan. V povprečju so imeli na dan tudi 252 sprejemov v bolnišnico in 30 smrti zaradi wuhanskega koronavirusa. Na vrhuncu prvega vala covid-19 konec marca 2020, so v Belgiji v enem dnevu sprejeli več kot 600 ljudi v bolnišnice.

Ivan Šokić