Belorusija in Rusija povečujeta napetosti na meji z Natom

Putin, Lukašenko. (Foto: epa)

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je napovedal regionalno združevanje čet Rusije in Belorusije na območju svoje države. Na takšen način skuša Rusija povišati napetost na meji z Natom. 

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v ponedeljek dejal, da okrepljeno združevanja traja že nekaj dni in da se uresničujejo dogovori med Minskom in Kremljem. Treba je vedeti, da je situacija za rusko stran na ukrajinskem bojišču slaba. To želi Moskva popraviti z razvojem regionalnega združevanja z Minskom, poroča Polska Agencja Prasowa.

Poteza namreč veže ukrajinske sile, saj mora imeti ukrajinska stran precejšen del vojaških zmogljivosti ob meji z Belorusijo, namesto da bi ta potencial uporabila na jugu in vzhodu države. Vendar pa ne gre zgolj za Ukrajino. Moskva želi na takšen način pokazati, da “reagira” na izjave Lukašenka, da naj bi Nato nameraval napasti Belorusijo.

Poljska meja je zunanja meja Nata. Belorusija in Rusija za hibridno vojskovanje zlorabljata ilegalce iz tretjih držav. Posledično je Poljska postavila več metrov visoko jekleno ograjo. (Foto: epa)

Gre za poskus krepitve napetosti na meji z zavezništvom. Kremelj želi prestrašiti katero od pomembnejših članic Nata v upanju, da bi na Zahodu prišlo do poskusa deeskalacije in posledično do zaustavitve pomoči Ukrajini. Spomnimo na nedavna razkritja ukrajinskih obveščevalcev – da skuša Kremelj v vojno vplesti tudi Belorusijo in tako na ukrajinsko-beloruski meji odpreti novo fronto.

Domen Mezeg