fbpx

Beloruska migrantska kriza: Premier Janša in predsednik Litve Nauseda pozivata Evropsko unijo k podpori Litvi

Premier Janez Janša in predsednik Litve Gitanas Nauseda. (foto: STA / Thierry Monasse)

Premier Janez Janša in predsednik Litve Gitanas Nauseda sta voditelje držav članic EU v skupnem pismu pozvala k nadaljnjim aktivnostim v podporo litovskim oblastem, ki se zaradi porasta nezakonitih migracij iz Belorusije soočajo s težkimi razmerami.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je večkrat javno zagrozil, da bo v odziv na sankcije, ki jih je proti režimu v Minsku sprejela EU, v Evropo dovolil množici migrantov iz Afganistana, Sirije in Iraka. Ko je pred tedni to grožnjo začel uresničevati, je to še zlasti prizadelo Litvo, ki si z Belorusijo deli 680 kilometrov meje.

Število nezakonitih prehodov meje med Belorusijo in Litvo se je namreč bistveno povečalo. Letos so jih našteli že več kot 3000, od tega samo v juliju več kot 2000. Ti podatki nedvomno dokazujejo drastičen trend, ki mu v tem trenutku ni videti konca, sta v pismu predsednikom držav oz. vlad članic EU ter predsednici Evropske komisije opozorila Janša in Nauseda.

Protesti v Belorusiji so bili večinoma nasilno zatrti. Foto: epa

Kot sta ocenila v besedilu, ki ga je Janša objavil na Twitterju, gre za hibridni napad, pri čemer beloruske oblasti nezakonite migracije uporabljajo orožje. Z njim se maščujejo EU za ukrepe, ki jih izvaja, in za podporo beloruski demokratični opoziciji.

Janez Janša in Gitanas Nauseda sta izrazila hvaležnost državam članicam, ki so Litvi doslej že zagotovile politično in tehnično podporo preko uveljavljenih poti, kot je evropski mehanizem za civilno zaščito, ali bilateralno. Obenem sta pozdravila podporo, ki so jo zagotovile institucije in agencije EU, zlasti Frontex, evropski azilni podporni urad (Easo) in Europol.

Kot sta poudarila, zaščita zunanje meje EU ostaja skupna odgovornost, saj prispeva k varnosti celotne Unije. Zato sta pozvala k dodatnim aktivnostim v podporo litovskim oblastem, poroča STA.

Beloruska protestnica na litovsko-beloruski meji. (Foto: Remix News)

Glede na pregled artiklov, ki bi jih bilo treba zagotoviti preko mehanizma EU za civilno zaščito, sta kot prioritetne naštela talne podlage za šotore, enote za shranjevanje, ki bodo primerne tudi za zimo, varnostno osebje v sprejemnih poslopjih in hrano z daljšim rokom uporabe.

Posebej sta izpostavila, da se Litva sooča tudi s pomanjkanjem materiala in modernih nadzornih sistemov, ki bi jih potrebovala za vzpostavitev učinkovite fizične ovire na meji z Belorusijo. Pozvala sta k podpori Litvi tudi v tem pogledu, saj bi to pomagalo zajeziti valove nezakonitih migracij v EU.

Napovedala sta še, da bodo predstavniki Litve na neformalnem zasedanju ministrov EU za obrambo in za zunanje zadeve, ki bo 2. in 3. septembra, kolege seznanili s posodobljenimi informacijami o situaciji. Litovski notranji minister je medtem slovenskega tudi pozval k sklicu izrednega zasedanja notranjih ministrov na to temo.

(sta)