fbpx

Lukašenkove specialne enote v Minsku aretirale več 100 žensk, tudi 73-letno predstavnico opozicije!

Na Pohodu žensk v Minsku so se zgodile številne nasilne aretacije žensk. (Foto: belsat)

Na Pohodu žensk v Minsku so beloruske oblasti tokrat izvedle množične aretacije več 100 žensk. Policijsko akcijo so izpeljali predstavniki tamkajšnjih specialnih enot OMON. Šlo je za zamaskirane ljudi v uniformah brez oznak. Protest je bil miroljuben.

Na Pohodu žena v beloruski prestolnici Minsk, so tamkajšnje specialne policijske enote OMON izvedle množične aretacije udeleženk. Med aretiranimi se je znašla tudi 73-letna veteranska predstavnica beloruske opozicije Nina  Bačinskaja. Vendar pa je bila ostarela protestnica hitro tudi izpuščena na prostost, a ni takoj zapustila policijske postaje, saj je od policije zahtevala, da ji vrne zaplenjeno zastavo. Znano je, da so pripadniki specialnih policijskih enot najprej obkolili skupino protestnic pri znanem trgovskem centru, nato pa pričeli iz množice vleči posamezne protestnice.

Ocenjuje se, da je bilo udeleženk okoli dva tisoč. Nekatere protestnice naj bi bile sicer naknadno izpuščene, saj v zaporih ni bilo dovolj prostora za vse. V skladu z navedbami Centra za zaščito človekovih pravic Wiasna, je bilo pridržanih vsaj 217 oseb, vendar pa je bilo aretiranih zagotovo mnogo več. Po navedbah Radia Swaboda naj bi bili med njimi celo britanski diplomati. Sobotni pohod žensk je postal že tradicija, vse odkar v Belorusiji potekajo protesti proti potvarjanju izidov predsedniških volitev 9. avgusta. Uradno je na volitvah zmagal dosedanji dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko, ki naj bi prejel 80,1% glasov, poroča belsat.

Na Pohodu žensk v Minsku so se zgodile številne nasilne aretacije žensk. (Foto: belsat)

Kot že rečeno so se po volitvah v Belorusiji kmalu pričeli vsesplošni protesti. Represiji pa so se uprli tudi številni novinarji tamkajšnjih državnih medijev. Mnogi med njimi so se odločili, da bodo zapustili svoja delovna mesta, saj so naveličani režimske propagande. Nedavno so pred sedežem ene izmed državnih televizijskih postaj prav tako potekale demonstracije, s čimer so želeli le odgovoriti dogajanje v tej državi. Ob tem so bili številni pripravljeni podati izjave z namenom pojasnitve te svoje težke odločitve. Na državni televiziji se je nekaj kuhalo že pred volitvami. Posamezni novinarji so zapuščali svoja delovna mesta, ali pa so bili odpuščeni. Kot razlog so navedli kritične komentarje na račun oblasti na družbenih omrežjih.

Na Pohodu žensk v Minsku so se zgodile številne nasilne aretacije žensk. (Foto: belsat)

Tudi 73-letna ženska Nina Bačinskaja je bila v Belorusiji v Minsku, na Pohodu žensk, aretirana. (Foto: belsat)

Domen Mezeg