Biden napovedal pravico za ruske vojne zločine

Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: epa)

Po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin sporočil, da Rusija začasno prekinja sodelovanje v okviru pogodbe Novi Start, ki določa omejevanje strateške jedrske oborožitve, je ameriški predsednik Joe Biden napovedal, da namerava v tem tednu uvesti več sankcij proti Rusiji.

Joe Biden je v svojem govoru v Varšavi na Poljskem, kjer so v ozadju na Kraljevem gradu odsevale luči v barvi ukrajinske zastave, govoril o vojni Rusije proti Ukrajini, ki temelji na desetletjih ozemeljskih zahtev. Biden je med drugim dejal, da bo proti Rusiji uvedel več sankcij brez omembe kakršnih koli podrobnosti.

Gre za vzdrževanje največjega obsega sankcij doslej
Skupaj smo poskrbeli za to, da Rusija plačuje ceno za svoje zlorabe,” je uvodoma dejal Biden. Poudaril je, da še naprej veljajo obsežne sankcije, kakršne niso bile kadar koli uvedene proti kateri koli državi v zgodovini. “Skupaj s partnerji bomo v tem tednu napovedali več sankcij,” je napovedal Biden po poročanju Breitbarta in dodal, da bodo odgovarjali ti, ki so odgovorni za to vojno.

“Iskali bomo pravico za vojne zločine in zločine proti človeštvu, ki jih Rusi še naprej izvajajo”, je bil jasen. Prav tako je izpostavil, da bo Nato ostal enoten in da se podpora Zahoda Ukrajini ne bo zmanjšala.

Foto: epa

Po podatkih State Departmenta je Bidnova administracija uvedla približno 1500 novih in 750 spremenjenih sankcij ter nadzor izvoza v Rusijo od začetka ukrajinske vojne lani. Vpliv ukrepov je škodil ruski industriji orožja, naložil stroške številnim ruskim oligarhom in imobiliziral približno 300 milijard dolarjev vredna sredstva ruske centralne banke. Kritiki pravijo, da so sankcije povzročile stopnjevanje konflikta in preprečile Putinu, da bi končal boj, ne da bi to vplivalo na njegov notranji politični položaj.

V torek, nekaj ur, preden je Biden spregovoril, je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal enostransko prekinitev jedrskega pakta iz leta 2011, imenovanega Novi sporazum START, ki skuša omejiti ruski in ameriški jedrski razvoj. “Danes sem prisiljen sporočiti, da Rusija začasno prekinja sodelovanje v pogodbi za omejevanje strateške jedrske oborožitve,” je povedal Putin in dodal, da Zahod uporablja Ukrajino kot nekakšno orodje proti Rusiji.

Foto: epa

Putin je razlog za prekinitev sporazuma pojasnil z obsodbo tako imenovane moralne gnilobe ali “duhovne katastrofe” Zahoda. “Izkrivljajo zgodovinska dejstva in nenehno napadajo našo kulturo, rusko pravoslavno cerkev in druge tradicionalne religije naše države,” je dejal Putin. “Poglejte, kaj počnejo s svojimi narodi: uničujejo družine, kulturno in nacionalno identiteto, sprevrženost in zloraba otrok pa sta razglašeni za normo. Duhovniki pa so prisiljeni blagoslavljati istospolne poroke.”

Sara Kovač