fbpx

Biden za omilitev sankcij proti socialistični Venezueli izpustil Madurova nečaka, obsojena preprodajanja drog

Joe Biden (foto: epa)

Predsednik Joe Biden naj bi bil pripravljen omiliti sankcije proti socialistični Venezueli, da bi omogočil ameriški naftni družbi obnovo proizvodnje v Venezueli, za katero so se odločili po tem, ko je Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) v sredo objavila, da bo znatno zmanjšala proizvodnjo nafte.

New York Times je poročal, da sta Rusija in Saudova Arabija, ki delujeta kot voditeljici 23-članskega energetskega kartela OPEC, napovedali obsežno zmanjšanje proizvodnje nafte za dva milijona sodov na dan, kar bo verjetno povzročilo skokovito rast cen plina in otežilo politično delovanje Bidnove administracije.

Bidnova administracija se zdaj pripravlja na odpravo sankcij proti Venezueli, da bi koorporaciji Chevron omogočila ponovno črpanje nafte iz levičarskega avtoritarnega režima, da bi preprečila politično katastrofo za administracijo, ki jo povzročajo naraščajoče cene goriva.

Foto: epa

V zameno bi Biden omogočil “znatno omilitev sankcij”, če bi režim venezuelskega predsednika Nicolasa Madura ​​izvedel “svobodne in poštene volitve” leta 2024. Prav tako bi pripravili dogovor, s katerim bi ZDA sprostila na stotine milijonov dolarjev sredstev, ki so v ZDA zamrznjeni v ameriških bankah.

Bidnova administracija je tudi izpustila obsojene preprodajalce mamil, povezane z Madurom. “No, dva Venezuelca, ki sta bila izpuščena, sta Madurova nečaka, ki sta slučajno obsojena preprodajalca mamil,” je na začetku tedna dejal senator Marco Rubio. “Po poštenem sojenju v Združenih državah sta bila obsojena na zaporno kazen. Predloženi so bili dokazi. Rubio je dejal, da je bila “izmenjava” velika zmaga za socialističnega diktatorja: “Zato menim, da je sedem nedolžnih ameriških talcev v zameno za dva obsojena preprodajalca mamil, ki sta po naključju Madurova nečaka, velika zmaga za Madura, ki žal spravlja Američane po vsem svetu v nevarnost”.

Sara Kovač