fbpx

Bidnov svetovalec za zdravje svari pred četrtim valom epidemije v ZDA

Ameriški epidemiolog in svetovalec Bidna, Michael Osterholm. (Foto: Posnetek zaslona CNN)

Zdravstveni svetovalec Bele hiše Michael Osterholm je priznal, da nobeno cepivo proti covid-19 ne zagotavlja 100-odstotne varnosti. “Ni popolno, ni 100-odsotna zaščita pred covid19,” je dejal o registriranih treh cepivih v Združenih državah Amerike. V Sloveniji se sedaj spopadamo s t.i. tretjim valom, zdravstveni svetovalec Bele hiše že svari, da prihaja četrti val epidemije koronavirusov.

Združene države Amerike beležijo največje število smrti zaradi covid-19. Ne glede, da so v preteklosti za vse tegobe in napake krivili nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, pod sedanjo administracijo demokratskega predsednika Joe Bidna ni nič boljše. Združene države Amerike beležijo že 30 milijonov okuženih in več kot 555 tisoč umrlih.

Svetovalec Michael Osterholm je nepazljivo povedal, da prihaja četrti val, ko je govoril o ukrepih v letalskem zračnem prometu v Združenih državah Amerike. Med drugim je dejal, da tudi cepljeni potniki niso varni pred ponovno okužbo s covid-19, ti pa bi morali kljub cepljenju nositi tudi maske. Američane je veliko bolj ujezila novica, ko jim je eden izmed svetovalcev ameriškega predsednika Bidna za zdravstvena vprašanja povedal, da nobeno cepivo ne zagotavlja, da se ne moreš več okužiti s koronavirusom. Sam Osterlholm pa je dejal, da cepiva zagotavljajo do 95-odstotno zaščito.

Prihaja četrti val
Bidnov zdravstveni strokovnjak je zagotavljal, da bi lahko do veliko omejitev prišlo do poletja, ko bi se tudi v ZDA precepilo zadostno število prebivalcev. Opozoril je tudi na nove različice virusa, ki odpirajo nova žarišča po ZDA. S tem pa se odpira fronta že za četrti val. Ameriške državljane pa tudi prosi, da gredo množično cepit, saj je le to prava rešitev.

Verjamem, da smo na nek način skoraj v novi pandemiji,” je dejal Osterholm za Fox News in hkrati zagotavlja, da so sedanja cepiva učinkovita tudi proti britanski različici seva koronavirusa. Prav za britanski sev virusa je še dejal, da je omenjeni virus zelo razširjen med mlajšo populacijo poroča RT.

Luka Perš