Bizarno: Islamski terorist se je prekril z burko in želel prečkati mejo

Foto: Twitter

Džihadistični borec Islamske države se je v Egiptu slikal v burki, so ugotovili, potem ko so ga zajeli. Zakrivanje v burke je redna praksa islamskih skrajnežev.

Osramočeni militarist se je sprehajal pred vladnimi silami v bližini kraja Al-Arish, ki je prestolnica Severnega Sinaja. Fotografija, ki jo je na družbenem omrežju Twitter objavila skupina za spremljanje terorizma MEMRI, prikazuje moškega, ki stoji med egiptovskimi vojaki in je od glave do pet prekrit s črno burko.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Po poročanju skupine MEMRI je imel egiptovski džihadist namen pod krinko novačiti nove člane v teroristično združbo. Pripadniki Islamske države so namreč že večkrat uporabili burke, da so se pretihotapili skozi meje različnih držav.

Zakrivanje je redna praksa teroristov
V mesecu oktobru so večkrat zabeležili opažanja, da so si ekstremisti – pred prebegi iz mest, ki jih je bombardirala Rusija – brili brade in se oblačili v ženske. Številni borci so tako v nikabih pobegnili v Turčijo, za kar so našli številne dokaze, kot so moške dlake na odvrženih pokrivalih.

Express poroča, da si je islamistični borec v Savdski Arabiji prav tako nadel črno pokrivalo, pod katerim je nosil bombe, in se tako razstrelil med verniki, ki so bili na poti na petkovo molitev.

Specialci v burkah
Zakrivajoča oblačila pa niso v uporabi samo pri skrajnih islamistih, ki se borijo za džihad na Bližnjem vzhodu in Afriki. Nedavno so komandosi britanske specialne enote burke uporabili za izvedbo drznega napada na štab IS v Siriji. Osemčlanska ekipa elitnih specialcev je uničila večje število džihadističnih borcev: specialci so se v njihovo gnezdo pretihotapili tako, da so se predstavili za žene glavnih šefov IS.

M. P.