fbpx

Bizarno: Nestle podprl Lidl in odstranil krščanske križe s svojih embalaž!

Nestle jogurt (Foto: Twitter)

Nestle se je pridružil naraščajočemu trendu v Evropi in spremenil embalažo izdelkov grške prehrane, na kateri je upodobljena svetovno znana cerkev s Santorinija. Medtem ko je v resničnem življenju na grški svetovno znani cerkvi, ki jo krasi modra kupola, križ, so tega odstranili.

Pri odpravi križa je Nestle, največji proizvajalec hrane in pijače, podprl supermarket Lidl s podobno embalažo. Odgovor supermarketa Lidl na vprašanje, zakaj odstranitev krščanske ikonografije s slike krščanskega verskega objekta dojemajo kot ”spoštovanje raznovrstnosti”, pa še vedno ostaja nejasen. Točna in utemeljena se ne zdi niti njihova izjava, da se izogibajo ”uporabi verskih simbolov”, ker ne želijo ”izključiti nobenega verskega prepričanja”.

Največ nesoglasja povzročil Lidl
Okrasne slike cerkve so namreč uporabljene za pakiranje Lidlove blagovne znamke v grškem slogu Eridanous. Nedavno pa so s slike odstranili le križe. Dejstvo je, da velikan Lidl na svojih izdelkih ni eksplicitno prikazoval zgolj križev, ampak se je njihova podoba zgolj pojavljala na izdelkih grške ponudbe prehrane, na katerih je bila naslikana znana cerkev Anastasis na Santoriniju v Grčiji.

Lidlov grški izdelek (Foto: Twitter)

Nestle je križe odstranil v imenu strpnosti in raznovrstnosti
Vendar je po poročanju European Posta Nestlejeva odstranitev križa zgolj zaradi najnovejših poskusov, da bi krščanske simbole cenzurirali v imenu strpnosti in raznovrstnosti. Tiskovni predstavnik je dodal: “Smo podjetje, ki spoštuje raznovrstnost, in to je tisto, kar pojasnjuje oblikovanje te embalaže.”

Ironija je seveda, da je odstranitev križa uničenje raznovrstnosti, tako da se zavrača zgodovinski, kulturni in verski pomen simbola.

Problem s krščanskimi križi postaja svetovni problem
Seveda pa problem s krščanskimi križi postaja vedno večji po vsem svetu. Prodajalec v Veliki Britaniji na svoji stojnici ni smel prodajati kozarcev za kavo, ker so bili na njih naslikani vitezi templjarji (katoliški vojaški red) in ker bi tako lahko domnevno vznemiril muslimane. Šole v Veliki Britaniji pa iz učbenikov odstranjujejo tudi “pred in po Kristusu”, saj ti stari izrazi lahko užalijo manjšine ali nevernike.

Nedavno pa se je šola v Italiji odpovedala muzejskemu obisku, ker bi svetovna umetnost lahko vznemirila učence, ki niso katoličani. Udeleženci osnovne šole Matteotti naj bi obiskali razstavo z naslovom Božanska lepota, v kateri so dela Van Gogha, Chagalla, Fontane, Picassa, Matissa in Muncha, dokler šolski svet ni posredoval in odpovedal izleta.

D. Š.