fbpx

Bizarno! V Ukrajini se predsedniški stolček nasmiha igralcu iz TV limonade

Zelenski na fotografiji v glavni vlogi v ruski komediji, ki so jo na predvečer ukrajinskih predsedniških volitev predvajali po vsej Rusiji na njihovem prvem TV programu.

V Ukrajini potekajo predsedniške volitve, na katerih je v ospredju troboj med političnim novincem Volodimirjem Zelenskim, sedanjim predsednikom Petrom Porošenkom in bivšo premierko Julijo Timošenko. Največ podpore se nakazuje dejansko neizkušenemu Zelenskemu, medtem ko naj bi se Porošenko in Timošenkova borila za vstop v drugi krog čez tri tedne.

Volišča so se odprla ob 8. uri po lokalnem času (7. uri po srednjeevropskem času) in bodo predvidoma odprta do 20. ure zvečer. Takoj po zaprtju volišč bodo objavljeni rezultati vzporednih volitev, medtem ko gre prve delne neuradne izide volilne komisije pričakovati nekaj ur kasneje.

Skupaj se za predsedniški položaj poteguje rekordnih 39 kandidatov, a pravih možnosti razen omenjene trojice, praktično nima nihče več. Glede na javnomnenjske raziskave je igralec Zelenski daleč spredaj z okoli 28 odstotki podpore, Porošenko in Timošenkova pa sta praktično izenačena pri okoli 16 odstotkih podpore.

Vzpon Zelenskega je po svoje presenetljiv, saj nima nobenih ne političnih ne vodstvenih izkušenj, razen tega, da je igral predsednika države v priljubljeni televizijski nanizanki. Očitno Slovenija ni daleč od Ukrajine … medtem ko našo državo kot premier vodi komik, bo Ukrajino kot predsednik očitno lik iz teve limonade.

J. G.