Blinken in Lavrov na pogovorih o ukrajinski krizi v upanju na diplomatsko rešitev

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in ruski zunanji minister Sergej Lavrov (foto: epa)

Danes sta v zvezi z ukrajinsko krizo začela pogovore ameriški državni sekretar Antony Blinken in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Lavrov je uvodoma dejal, da na njem ne pričakuje preboja, Blinken pa je ob opozorilu Rusiji v primeru napada na Ukrajino izrazil pripravljenost na diplomatsko rešitev.

Stara znanca, Sergej Lavrov in Antony Blinken, sta za zaprtimi vrati s svojima delegacijama začela pogovore v luksuznem hotelu President Wilson ob Ženevskem jezeru. Blinken je v Ženevo prispel po pogovorih v Kijevu in Berlinu v okviru intenzivnih diplomatskih prizadevanj za umiritev napetosti, ki jo povzroča krepitev ruske vojske na meji z Ukrajino. Pogovor naj bi trajal dve uri, preden bosta vodji diplomacij ločeno stopila pred novinarje.

Ob začetku pogovora je Lavrov dejal, da ne pričakuje preboja, Blinken pa ga je opozoril na “enoten, hiter in resen” odgovor v primeru ruske invazije na Ukrajino, a izpostavil, da Washington ostaja odprt za diplomatsko rešitev krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Diplomata sta se strinjala, da med pogovori ne bosta mogla razrešiti vseh razhajanj, si pa Lavrov želi konkreten odgovor na varnostne zahteve Moskve.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in ruski zunanji minister Sergej Lavrov (foto: epa)

Medsebojna provokacija ZDA in Rusije

ZDA in Rusija druga drugo obtožujeta provokacij. Moskva zanika, da načrtuje napad, in zahteva, da vojaško zavezništvo Nata, ki ga vodi ZDA, konča dejavnosti v Vzhodni Evropi in Ukrajini ter nikoli ne sprejme nekdanje sovjetske republike kot nove članice. Združene države pa so Rusijo pozvale, naj umakne na tisoče vojakov, ki jih je zbrala blizu meje z Ukrajino, in opozorile, da bo vsak vpad naletel na hiter, oster in enoten odgovor Bele hiše in njenih partnerjev.

Tanja Brkić