fbpx

Bliža se trenutek resnice za Švedsko: Brez strogih ukrepov se bo v Stockholmu okužilo okoli 390 tisoč ljudi do konca aprila!

Foto: epa

Švedski eksperiment v boju proti covid-19 bo pustil hude posledice v švedski prestolnici Stockholm, saj strokovnjaki napovedujejo, da se bo do konca aprila okužilo 40 odstotkov prebivalcev švedske prestolnice. Zaskrbljujočo napoved je izračunal profesor statistike na Univerzi v Stockholmu Tom Britton.

Stockholm z okolico šteje 1.704.930 prebivalcev, njegovo urbano središče pa ima po nekaterih uradnih podatkih 974.073 prebivalcev. Po trditvah profesorja statistike na Univerzi v Stockholmu Toma Brittona naj bi se do konca aprila s covid-19 okužilo kar 40 odstotkov vseh prebivalcev švedske prestolnice, poroča hrvaški Večernji list.

Švedska bi po teh napovedih hitro postala druga država po številu okuženih na svetu. Že sedaj so zaradi liberalne politike vodilni med skandinavskimi državami po številu okuženih, prav tako vodijo pri številu smrtnih primerov.

Prebivalci Stockholma še vedno brezskrbno posedajo v lokalih in restavracijah. Toda, koliko časa še? (Foto: Epa)

Švedska se obnaša, kot da svetovna zdravstvena kriza covid-19 ne obstaja
V teh dneh je bilo veliko študij tako v Sloveniji kot v svetu, zakaj so strogi ukrepi o samoizolaciji pomembni. V preteklosti smo v našem mediju prikazali različne matematične modele, kaj se zgodi v primerih, če se ljudje družijo med sabo ter kaj se zgodi, če do socialnih stikov ne prihaja. V primeru druženja okužbe naraščajo, kar pripelje do nenadzorovane in ekspanzivne rasti okuženih. S tem se ožijo zdravstveni resursi, zdravstveno osebje se hitreje okuži, zaradi česar postane bolezen neobvladljiva za zdravstveni sistem. Ekspanzivno rast so zaradi prepoznega ukrepanja doživeli v Italiji, Franciji, Španiji, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike. Švedska je s svojim neukrepanjem na poti, da se pridruži omenjeni skupini držav, čeprav mnogi to državo izpostavljajo kot vzor boja proti koronavirusu.

Švedski nogometni zvezdnik Zlatan Ibrahimović trenira za enega izmed stockholmovskih nogometnih klubov. (Foto: Epa)

Cel svet se bori proti pandemiji koronavirusa s strogimi varnostnimi ukrepi, le Švedska je ubrala drugačno pot – pot prekuževanja. Toda glede na statistike se jim je strategija povsem sfižila.

Luka Perš