Makedonci zaprli mejo, krivdo valijo na Slovenske železnice

Na mejnem prehodu Idomeni/Gevgelija, ki leži na nikograjšnjem ozemlju med Makedonijo in Grčijo, je prišlo do nepričakovanega zaprtja meje. Makedonsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so se za zaprtje odločili zaradi težav na železniških progah v Sloveniji, medtem pa so iz Slovenskih železnic sporočili, da promet poteka normalno. 

Slovenija naj bi po sporočilu notranjega ministrstva v Skopju o okvari obvestila vse države na balkanski migrantski proti, a na Slovenskih železnicah o tem ne vedo ničesar. Na grški strani mejnega prehoda sicer na vstop v Makedonijo čaka okoli 350 migrantov.

Na strani Slovenskih železnic je sicer res zapisano, da je danes zaradi izpada vlaka med Ormožom in Čakovcem organiziran avtobusni prevoz, a kot so nam zatrdili na Slovenskih železnicah, poteka železniški promet po Sloveniji nemoteno.

Omenjeni mejni prehod leži na glavni migrantski poti, ki vodi preko Turčije do Evrope. Od sredine novembra dalje spušča Makedonija čez svojo mejo le migrante iz Sirije, Afganistana in Iraka, ekonomske migrante pa organi na meji dosledno – in brez nadaljnih preverjanj – zavračajo.

Ž. K. STA