fbpx

Bo filipinski predsednik Rodrigo Duterte, zagovornik brutalnega poboja preprodajalcev drog, dal ubiti svojega sina in zeta, ki sta obtožena preprodaje drog?

Sin filipinskega predsednika Rodriga Duterta, Paolo Duterte in njegov zet Manases Carpio (foto: epa)

Kontroverzna vojna proti drogam na Filipinih, zaradi katere je umrlo že več tisoč ljudi, se je predsedniku Rodrigu Dutertu vrnila kot bumerang. Njegov sin in zet sta pristala na sodišču, kjer se soočata z domnevami, da sta preprodajalca drog. Dokazati morata, da nista pomagala olajšati pošiljanja kristalnega metamfetamina v vrednosti 125,4 milijona dolarjev s Kitajske na Filipine in to v zameno za plačilo. A sin Paolo Duterte in zet Manases Carpio obtožbe, da pripadata skupini, ki trguje z drogami, zanikata. Pri tem pa se že pojavljajo vprašanja ali bo prišlo do krvavega pokola s strani nasilne vlade Rodriga Duterta.

Obtožbe proti Paolu Dutertu in  Manasesu Carpiu so se pojavile že prejšnji mesec, ko je carinski posrednik senatu povedal, da je slišal, da sta pošiljko poskušala pospešiti prav Dutertejev sin in zet. Nato je opozicijski senator Antonio Trillanes pri preiskavi sina filipinskega predsednika obtožil, da pripada skupini, ki trguje z mamili. Dejal je, da ima 42-letni preprodajalec na hrbtu tatu, ki spominja na zmaja, kar pa je dokaz njegovega članstva v tolpi. “Senator je nekoč dejal, da smo družina morilcev in da sem jaz nedotakljiv,” pa je na zaslišanju dejal Paolo Duterte, podpredsednik južnega mesta Davao. Priznal pa je, da tatu ima, vendar je dejal, da ne more odgovoriti na trditve, ki temeljijo na domnevah: “Formalno sem se pojavil v današnjem postopku. Enkrat in za vselej imam zdaj priložnost, da zavrnem vsakršne in vse neutemeljene obtožbe, ki me bremenijo.” Manases Carpio, ki je poročen z županjo mesta Davao Saro Duterte, pa je prav tako zavrnil obtožbe proti svoji družini.

foto: epa

Senzacionalne obtožbe so pritegnile pozornost Filipincev, med katerimi mnogi podpirajo obljubo predsednika, da si prizadeva za nepopustljivo vojno proti trgovcem z drogami. Duterte, ki je prišel na oblast lani, je obljubil, da bo izvedel brutalno vojno na področju drog. Od takrat je policija v operacijah proti preprodajalcem ubila okoli 3.800 osumljencev, v nepojasnjenih okoliščinah pa je umrlo na tisoče drugih ljudi.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte (foto: epa)

Duterte je dejal, da bi bil srečen, če zakolje tri milijone filipinskih odvisnikov od drog, čeprav kritiki opozarjajo, da smrt tisočih ljudi, ki so bili usmrčeni v napadih, lahko predstavlja zločin proti človeštvu. V govoru je Duterte še spodbudil svojega sina, naj se obravnave udeleži, vendar mu je svetoval, naj se sklicuje na svojo “pravico do molka”. Kaj pa bi Duterte storil, če bi prišlo do zakonitega pokola? Bi bil tudi takrat posebno vesel, saj je že večkrat jasno povedal, da bo tiste, ki bodo ubili domnevne preprodajalce drog, nagradil, in sicer z medaljo? Bi še vedno vztrajal, da se bo njegova vojna sčasoma splačala?

I. K.