fbpx

Bo Iran izstopil iz jedrskega sporazuma z ZDA? Za raketni program so že namenili pol milijona dolarjev

Foto: STAfoto

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes napovedal, da bo Iran, v primeru novih sankcij ZDA proti islamski republiki, izstopil iz jedrskega sporazuma z velikimi silami.

Dogovor o iranskem jedrskem programu, sklenjen leta 2015, je pod vedno večjim pritiskom. Ustvarjajo ga iranski raketni poskusi in nove sankcije, ki jih Washington uvaja proti Teheranu. Obe strani se tudi medsebojno obtožujeta, da kršita sporazum.

Iran bo ob nadaljnjih pritiskih iz sporazuma izstopil
Če bo Washington nadaljeval s pritiski, bo Iran izstopil iz sporazuma, s katerim je zaustavil svoj jedrski program v zameno za odpravo mednarodnih sankcij, je dejal iranski predsednik Rohan.

“Tisti, ki poskušajo vrniti jezik groženj in sankcij, so ujetniki svojih preteklih zablod,” pravi Rohan. “Če se želijo vrniti tja, se bomo v kratkem času – ne v roku tednov ali mesecev, temveč ur in dni – vrnili na prejšnje stanje še precej močnejši.”

Iran naj bi se sicer raje držal sporazuma, saj naj bi ta bil “model za zmago miru in diplomacije nad vojno in unilateralizmom”. Iranski parlament je v nedeljo kot odgovor na nove ameriške sankcije odobril pol milijarde dolarjev, namenjenih za raketni program in operacije elitne revolucionarne garde v tujini.

A. L., STA