fbpx

Bo moral naslednjič Miha Kordiš plavati do Venezuele?

Foto: STA

“Kapitalistično kontrarevolucijo obrat do zadnjega beliča, nato pa z bajoneti sterat v morje. Pa naj plavajo do velikega brata v Miamiju. Brez rokavčkov.” Tak predlog rešitve venezuelske krize je na svojem Facebook profilu predstavil poslanec Združene levice Miha Kordiš, ki je navdušeni privrženec chavizma in je svojo obljubljeno deželo Venezuelo že obiskal. Gleda na to, da je letalska družba Lufthansa sporočila, da njena letala zaradi venezuelske politike menjalnega tečaja ne bodo več letela v Venezuelo, pa se lahko prav kmalu zgodi, da bo edina pot za obisk Venezuele tista po morju.

Venezuelska ekonomska tragedija, ki je nastala kot posledica uničujočih ekonomskih politik zdaj že pokojnega socialističnega predsednika Huga Chaveza in njegovega naslednika Nicolasa Madura, postaja vse bolj študija, kaj se zgodi z gospodarstvom, ko vajeti ekonomije prevzamejo socialisti.

Skorajda ne mine dan, ko svetovni mediji ne bi poročali o novi dobrini, ki je v Venezueli primanjkuje. Kruh, številne vrste mesa, kondomi, pivo, Coca-Cola, so samo nekatere izmed dobrin, ki jih ni več najti na policah venezuelskih trgovin. Po novem pa v Venezuelo tudi ne boste mogli več leteti s Lufthanso, saj se ji zaradi zmanjšanega povpraševanja in državnega nadzora nad menjavo valut v državi tja več ne splača leteti.

Medtem ko se domala vsi ekonomisti strinjajo, da prihaja do težav zaradi političnega in ne tržnega določanja cen ter bizarnega sistema nadzora nad tujimi valutami, kar je pripeljalo do tega, da tuje družbe v državi lokalne valute ne morejo več zamenjati v dolarje, pa svetovna in domača levica ostajata na svojih ideoloških okopih – do bridkega konca.

Kordiševe preproste rešitve
Odmeve venezuelskega vodstva, ki poziva k vojni proti Zahodu, imperialistom, domačim podjetnikom in opoziciji, ki ji preprečuje izvedbo referenduma, na katerem bi se Venezuelci lahko odločili, ali še podpirajo predsedniški mandat Nicolasa Madura, je slišati po celotnem svetu, tudi v Sloveniji. Na krizo, ki pretresa z nafto bogato državo, se je na svojem Facebook profilu že odzval tudi Miha Kordiš, ki je v svojem značilnem slogu pozval k nasilju nad podjetniki.

Po njegovem mnenju je temeljni problem Madurove vlade, da je ta še vedno preveč kapitalistična. Rešitev težav v vse bolj propadli državi je preprosta: do konca izvesti revolucijo (beri: nacionalizirati celotno gospodarstvo), podobno, kot so to storili domači komunisti po koncu druge svetovne vojne. Usoda je hotela, da je samo nekaj dni po njegovi analizi težav v socialističnem raju prišlo do odpovedi letov letalske družbe Lufthansa. Pri tem se zastavlja vprašanje, ali ne bo nemara prav on tisti, ki se bo moral zmočiti, če bo še kdaj želel obiskati njemu ljubo državo.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Podobno, le z manj nasilnimi tendencami, se je odzvala tudi svetovna levica. Pred dnevi se je z usodo Venezuele moral soočiti tudi potencialni demokratski kandidat za ameriško predsedniško tekmo Bernie Sanders. Samodeklariranega demokratičnega socialista je na ameriški televizijski postaji novinar povprašal po žalostni usodi južnoameriške države, a o tem – presenetljivo – ni hotel govoriti. Spomnimo se tudi sedaj že slavnega tvita vodje britanskih laburistov Jeremyja Corbyna, ki je pred tremi leti še hvalil dosežke chavizma.

Prevod: Hvala Hugu Chavezu, da je pokazal, da so revni ljudje pomembni in da se bogastvo lahko deli. Naredil je veliko za Venezuelo in celoten svet. 

Lufthansa: Upamo, da bomo lahko spet leteli v bližnji prihodnosti
V resničnem svetu, slečenem ideoloških iluzij, vlada ekonomska realnost. Lufthansa bo prenehala leteti v državo z 18. junijem. Ostale letalske družbe zaenkrat še vztrajajo. Nekatere so se kratkoročno zavarovale s tem, da morajo potniki svoje poti plačevati v dolarjih, pri Lufthansi pa upajo, da se bodo razmere v državi v bližnji prihodnosti popravile do te mere, da bo mogoče normalno poslovanje, piše BBC.

Ž. K.