fbpx

Bo novico o smrti sirske deklice umaknil tudi slovenski medijski mainstream?

Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay)

Revija Spiegel je lani poleti objavila več člankov o migrantih na meji med Grčijo in Turčijo. Poročala je, da je tam umrl sirski otrok, ker Grčija ni zagotovila pomoči prebežnikom. V petek je revija priznala, da je več njenih poročil “vsebovalo napačne informacije o domnevni smrti sirskega otroka na otoku, ki ločuje Turčijo in Grčijo.”

Poročila o smrti deklici in krivdi grških oblasti so povzemali drugi mediji; tudi slovenski (denimo STA in portal nacionalne televizije po Reutersu in BBC). Grški minister je že takrat vztrajal, da so poročila zavajajoča in napačna.

Številni članki so krivili grške oblasti za smrt petletne sirske deklice, potem ko naj bi grške oblasti odrekle pomoč migrantom, ki so obtičali na majhnem otoku. “Zaradi opustitve pomoči je umrla celo petletna sirska deklica. Spiegel  je v otroku videl simbolično figuro za trpljenje beguncev na zunanjih mejah EU in temu primerno predstavil tudi svoje poročanje,” so zapisali v Spieglu.

Poročila je zanikal grški minister za migracije Notis Mitarachi, ki je napisal pismo glavnemu uredniku Spiegla, v katerem je zapisal, da migranti niso bili na grškem ozemlju in da dejansko ni nihče umrl. Po pritožbi bralca je preiskavo sprožil tudi nemški varuh človekovih pravic in ugotovil, da je poročilo dejansko napačno. “V našem članku nismo pravilno opisali situacije,” pravijo v Spieglu.

Ni prvič, da je Spiegel, ki ga radi citirajo drugi vplivni globalni mediji, objavil lažno novico. Leta 2017 je revija popravila lažne trditve, da so bili aktivisti proti množičnim migracijam v Parizu aretirani med demonstracijami, čeprav  so bili v resnici aretirani levičarski skrajneži.

Najbolj znan primer lažnih novic v zvezi s Spieglom se je zgodil leto pozneje, leta 2018, ko je bilo razkrito, da je novinar Claas Relotius izkrivljal ali si v celoti izmislil zgodbe o Združenih državah – zgodbe, ki so Relotiusu prinesle novinarsko nagrado televizijske postaje CNN.

Demokracija