fbpx

Bo papež Frančišek odgovarjal za terorizem? Ta ponovno poziva svet k sprejemu migrantov!

Foto: epa

Papež Frančišek je v ponedeljek pozval države, naj znatno izboljšajo svojo dobrodošlico priseljencem in prenehajo s kolektivnimi izgoni. Od sveta želi, da vlade migrante sprejmejo in zaščitijo ter jim dodelijo vizume. Papež v svojih sporočilih povsem zanika varnostne vidike množičnih migracij. 

Frančiškovo politično sporočilo temelji na podlagi svetovnega begunskega dne Katoliške cerkve, januarja 2017, ko je v Evropi prišlo do povečanega nasprotovanja držav do migrantov.

V sporočilu je Frančišek zahteval, naj vlade sprejmejo, zaščitijo, spodbujajo in vključujejo priseljence, ter dejal, da Jezusovo sporočilo o ljubezni temelji na pozdravljanju ”zavrnjenih tujcev vseh starosti”. Zahteval je poenostavljen postopek dodeljevanja humanitarnih in začasnih vizumov ter zavrnil arbitrarne in kolektivne izgone, saj so ti po njegovem mnenju ”neprimerni”. Pravi, da nas načelo zagotavljanja dostojanstva vsakemu posamezniku ”zavezuje, da bomo vedno dajali prednost osebni varnosti pred nacionalno varnostjo”.

Foto: epa

Migrante vozi v Italijo na lastno pest, kritike pa ignorira
V svojem pontifikatu je prednostno nalogo, ki jo izvaja v vlogi papeža, posvetil migrantom. Leta 2013 je opravil svoje prvo potovanje zunaj Rima in obiskal otok Lampedusa, ki je v središču migrantske krize v Evropi. Večkrat je govoril o pravicah migrantov in od držav zahteval, naj gradijo ”mostove, ne zidov”. Ob obisku grškega migrantskega tabora leta 2016 je v Rim s seboj celo pripeljal ducat sirskih migrantov. Kritike, ki ga opisujejo kot naivnega in njegova pričakovanja kot nerealna, ignorira. Papež vztraja, da morajo mejni stražarji migrantom zagotavljati zaščito, vsakemu novemu prišleku, ne glede na pravni status, pa zagotoviti dostop do osnovnih storitev, ki presegajo zdravstveno varstvo. To obsega še dostop do konzulatov, pravosodnega sistema in možnosti odpiranja bančnega računa ter financ, je dejal.

Njegovi pozivi so na noge dvignili italijansko protimigrantsko stranko Severna liga, ki je nasprotovala vladnim predlogom za spremembo italijanskega zakona o pospeševanju dodeljevanja državljanstva otrokom. ”Če to želite storiti v Vatikanu, dajte,” je na Facebooku zapisal politik Matteo Salvini. ”Toda kot katolik, menim, da Italija ne more podpirati vsega sveta.”

Foto: epa


Otroci brez spremstva po njegovih besedah potrebujejo še večjo zaščito, vključno z zagotavljanjem državljanstva in dostopa do šolanja, pa tudi rejnike, ne pa centrov za pridržanje. Poziva k politiki ponovnega združevanja družin, možnosti zaposlovanja in pospešenih državljanskih postopkov za izboljšanje možnosti migrantov, da se vključijo med nas.

A. L.