fbpx

Bo Savdska Arabija res obglavila sodelujoče v protivladnih protestih? Človekoljubne organizacije za pomoč prosijo tudi Trumpa

Foto: epa

Mednarodna organizacije so obsodile odločitev sodišča, ki želi obglaviti 14 moških, vključno s študentom, ki študira v ZDA, zaradi sodelovanja v protivladnih protestih v Savdski Arabiji.
Štirinajst moških je obtoženih na smrtno kazen, ki jo je izreklo vrhovno sodišče Savdske Arabije, in sicer zaradi sodelovanja v protestih v letih 2011 in 2012. Protesti so bili del arabske pomladi, po podatkih organizacije Amnesty International (AI) pa so moške spoznali za krive šele lani, na podlagi obtožb ”oboroženega upora zoper vladarja”, ”spodbujanja kaosa”, ”uporabe molotov koktajl bombe” in ”streljanja na varnostno osebje”. Moške bodo usmrtili, če bo država smrtno kazen odobrila.
Samah Hadid, član skupine AI na Bližnjem vzhodu, je dejal: ”Če bodo oblasti v Savdski Arabiji smrtne kazni potrdile, bodo s tem pokazale svojo neusmiljenost in pričakujemo lahko, da bodo smrtno kazen še naprej uporabljale kot orožje proti protestnikom in političnim nasprotnikom. Podpis kralja Salmana bo odločilen. Menim, da bi morali takoj razveljaviti te akcije, sprožene kot rezultat prevare sodnih postopkov, ki se nesramno posmehujejo mednarodnim standardom poštenega sojenja.”

Foto: epa

Za pomoč prosijo Trumpa
Eden izmed obtoženih je v času aretacije štel le 17 let, zdaj pa študira v ZDA. V začetku tega leta je ameriška zveza učiteljev pozvala Donalda Trumpa, naj kot ameriški predsednik uporabi svoj vpliv in študentu zagotovi pomilostitev. ”Grožnja Savdske Arabije proti svojim lastnim državljanom za udeležbo v proti-vladnih protestih je nepredstavljiva in zaničljiva kršitev mednarodnega prava in osnovne človeškosti,” poroča AFP. ”Predsednika Trumpa prosimo, naj kot nosilec našega velikega naroda stori vse, kar je v njegovi moči, da ustavi grozodejstva, ki se sicer lahko zgodijo.”

A. L.