fbpx

Bo zadnje dejanje Obame, da bo pomilostil Hillary? Zdaj, ko je zmagal Trump, se trese pred zaporom

Foto: epa

Ker je zmagal Trump, se bodo marsikatere karte premešale drugače, kot je upala Hillary. Tudi zato, ker je bila prepričana v svojo zmago, je spletkarila in zavajala na vsakem koraku. A dobila je klofuto resnice. Zdaj pa se boji predvsem tega, da bi Trump uresničil svoje napovedi, da bo v primeru Clintonove imenoval posebnega tožilca, ter njegovega znamenitega stavka med volilno kampanjo: “Če bi bil jaz predsednik, bi bila ona v zaporu.” 

Bo zadnje dejanje Obame kot predsednika, da bo pomilostil Hillary Clinton? Strokovnjaki ne izključujejo, da bo to storil v zadnjem trenutku in tako rešil Clintonovo pred Trumpom. Daily Mail namreč poroča, da je Bela hiša odprla vrata za pomilostitev Clintonove – oprostili naj bi jo vseh kaznivih dejanj, ki jih je razkril njen strežnik oziroma WikiLeaks. Svoje pa je k zaščiti Hillary dodal še piarovec Josh Earnest, ki je zavrnil odgovor na Trumpovo pobudo, da bi imenoval posebnega tožilca, ki bi pregledal vso elektronsko pošto Clintonove.

Govorice o pomilostitvi Clintonove pa je sprožil kar Earnest sam, saj je rekel: “Predsednik je ponudil pomilostitev velikemu številu Američanov, ki so svojo kazen služili v zveznih zaporih. O predsednikovih načrtih, komu bo odobril pomilostitev, nismo govorili.” 

Sicer pa je Clintonova že več kot eno leto vpletena v preiskavo FBI – tudi zaradi svojega zasebnega strežnika –, a je bila preiskava zoper njo zaprta šele v začetku tega tedna.

Če bo Obama zaščitil Hillary, bo zaščitil tudi sebe
Sicer pa Obama lahko Hillary pomilosti, če ona za to zaprosi ali ne. Glede na to, da sta bila ves čas volilne kampanje močno povezana, ne gre dvomiti o tem, da bo Obama naredil vse, da jo zaščiti, saj če bo zaščitil njo, bo zaradi vseh možnih afer, ki jih je sproducirala Clintonova in v katere je bil vpleten tudi on, posledično zaščitil tudi sebe.

Na Daily Mailu še sklepajo, da bo Obama zagotovo v obrazložitvi za pomilostitev zapisal vse točke, na katerih se Hillary ne sme kazensko preganjati, predvsem pa bi se osredotočil tudi na kršitve, vezane na fundacijo Clinton. Prepričani so tudi, da bi odpustitev zločinov, ki jih je zakrivila Clintonova, pustila pečat na ugledu Obame.

Hillary trdila, da se preiskave ne boji … a zdaj, ko je izgubila volitve in nima nikakršne moči in vpliva, se tega očitno še kako boji
Republikanci so v zadnjih mesecih trdili, da senatorka Clintonova krši zakon, in si močno prizadevajo, da bi za svoje zločine tudi ustrezno plačala. V vzdušju tega je novoizvoljeni predsednik med svojo kampanjo za Belo hišo obljubil, da bo imenoval posebnega tožilca, ki bo skrbel za preiskavo Clintonove v zvezi z njenim zasebnim e-poštnim strežnikom. Dodal je še, da če bi bil on predsednik, bi bila Clintonova že v zaporu. Clintonova mu je na to v razpravi odvrnila, da je ne skrbi, da bi do tega prišlo.
A očitno je lagala oziroma se pretvarjala, saj je jasno, da jo zdaj še kako stiska spodaj. Če bi ji bilo tako vseeno za njene grehe, bi se potem, ko je izgubila volitve, posvetila svojemu prejšnjemu poslu, prav tako Obama. A so njuni zločini očitno še kako vredni pozornosti, saj drugače ne bi zganjala takšne panike, da Obama celo razmišlja o pomilostitvi.

M. S.