fbpx

Bodo kontroverznemu milijarderju Georgeu Sorosu prepovedali vstop na Madžarsko?

George Soros in madžarski premier Viktor Orban (Foto: epa)

S sosednje Madžarske poročajo, da ima madžarska vlada za danes načrtovano razpravo o predlogu, da bi kontroverznemu milijarderju Georgeu Sorosu, sicer velikemu zagovorniku masovnih migracij v Evropo, prepovedali vstop na Madžarsko.

O tej pobudi je sicer prvi poročal madžarski portal Origo, madžarski 444.hu pa navaja, da v zadnjem obdobju več politikov vladajoče konservativne stranke Fidesz, ki trenutno vodi po javnomnenjskih anketah, razpravlja o podrobnostih “antiSoros” zakona. Ob tem pa minister za notranje zadeve Sandor Pinter opozarja, da Sorosu ne bo mogoče prepovedati vstopa v državo, saj ima ameriški milijarder zaradi svojih madžarskih korenin tudi madžarsko državljanstvo.

Foto: epa

Fidesz poziva vlado, naj Madžarska ne postane država priseljencev
Direktor za komunikacije stranke Fidesz je povedal, da nacionalni odbor stranke s tem podpira mnenje večine javnosti, ki ni naklonjena Sorosovemu načrtu. Odbor je namreč  po navedbah Balazsa Hidvegha v sprejeti resoluciji zavrnil vsa prizadevanja, da bi se Madžarska preoblikovala v državo, v kateri mrgoli migrantov. Stranka zato po navedbah Voice of Europe vlado poziva, naj uporabi vsa potrebna sredstva za ustavitev izvajanja Sorosovega načrta, in sicer tako, da poskrbi za zakonsko omejitev vseh dejavnosti priseljevanja in širjenja Sorosovega omrežja.

Soros predstavlja eksistenčno grožnjo za Evropo
Madžarski premier Orban in Soros sta že dolgo sprta zaradi priseljevanja migrantov v Evropo. Medtem ko je Orban prepričan, da množične migracije iz pretežno muslimanskih držav predstavljajo eksistenčno grožnjo za Evropo, Soros zagovarja stališče priseljevanja migrantov. Po podatkih iz obveščevalnega poročila je Orban obtožil Sorosa, da s pomočjo nevladnih organizacij poskuša podpirati opozicijske skupine, ki nasprotujejo vladnemu stališču glede priseljevanja migrantov.

N. Ž.