fbpx

Bodo prosilci za azil tudi v Sloveniji blokirali ceste in zahtevali, da dobijo lastne hiše?

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Iračan, ki je v nemškem mestu bival manj kot teden dni, je že – ker želi imeti svojo hišo – dvakrat protestiral pri mestnih oblasteh. Ko je zapustil Irak, so mu namreč obljubljali, da bo imel v Nemčiji svojo hišo. Ker bo moral bivati v azilnem domu, je protestiral – ulegel se je na cesto, blokiral pot ter voznikom dejal: ”Kar povozite me.” Veliko migrantov je že odšlo nazaj v domovino, ker Evropa ni izpolnila njihovih velikih pričakovanj. 

Da se uležejo na cesto in blokirajo pot, je zahteval tudi od svojih dveh otrok. ”Otroka sta bila vidno prestrašena,” je dogodek opisala ena od prič incidenta v nemškem kraju Karben.

Iračan, ki je v Nemčijo prišel, ker mu je nekdo obljubil, da bo tam živel bolje in imel svojo hišo, je protestiral že drugi dan po prihodu v mesto. Prvič se je zgolj usedel pred mestno hišo in protestiral, tokrat pa je šel še korak dlje.

Že takoj so mu razložili, da ne bo dobil svoje hiše
”Že ob prvem primeru protesta je socialna delavka družini razložila, da ne bodo dobili svoje privatne hiše,”
je dejal župan mesta Guido Rahn. Prav zaradi tega je dejanje Iračana še bolj nedopustno, meni Rahn.

”Ni prvič, da so se nam migranti postavili po robu. A v tem primeru ni nobenega razloga in popolnoma nedopustno je, da je moški ogrožal varnost svojih otrok,” je bil jasen Rahn.

Kot je še dodal, je večina migrantov z namestitvijo, ki jo dobijo v Nemčiji, zadovoljna, nemogoče pa je pričakovati, da bo vsak dobil svojo hišo, poročajo nemški mediji.

Nezadovoljni, ker so pričakovali preveč
Veliko migrantov pa ima ob prihodu v Evropo nerealna pričakovanja o tem, kaj jih tu čaka. Več tisoč migrantov je namreč že zapustilo Nemčijo, Švedsko, Finsko, Norveško in tudi Slovenijo. V večini primerov gre za ekonomske migrante, ki so pričakovali, da bo Evropa obljubljena dežela.

Med najbolj absurdnimi izgovori za odhod se najdejo slaba hrana na Finskem, preveč mrzlo vreme, dejstvo, da niso dobili svojega stanovanja ali hiše v Nemčiji, pričakovali pa so tudi, da bodo takoj dobili subvencije in ustanovili svoja podjetja.

Odhajajo tudi iz Slovenije
Ko je Avstrija na meji zaostrila režim in pričela zavračati ekonomske migrante, jih je več kot sto, namenjenih v Nemčijo, obtičalo v Sloveniji. Februarja je tako skupina Iračanov in Irancev prostovoljno zapustila Slovenijo in se vrnila domov, saj njihova pričakovanja niso bila izpolnjena.

M. G.