fbpx

Bodo zahodni tanki pregnali Rusijo iz ukrajinskega ozemlja?

Vojaške vaje z Leopardom 2 (Foto: epa)

Vojna v Ukrajini je zašla v pat položaj, vendar se bo bojno ravnovesje morda premaknilo, potem ko je Britanija objavila, da bo Kijevu poslala težke tanke zahodne izdelave, za katere je Ukrajina  že dolgo prosila zahodne države.

Zahodni voditelji ravnajo previdno in se nenehno upirajo prošnjam ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega po zmogljivejših bojnih tankih, ki bodo pomagali odvrniti rusko invazijo. Združeno kraljestvo je zdaj dalo konkretno obljubo, ko je konec tedna objavilo, da bo poslalo 14 tankov Challenger 2.

Učinek domin po odločitvi Združenega kraljestva

Raste optimizem, da bo več držav Nata sledilo zgledu in začelo “zviševati” vrste orožja, ki so ga pripravljene zagotoviti, je za ABC povedal Matthew Sussex, višji sodelavec Centra za obrambo ANU.

Nemčija naj bi tudi podlegla pritiskom, da dovoli izvoz svojih tankov Leopard 2, ki veljajo za ene najboljših na Zahodu. “Med zahodnoevropskimi državami je bilo veliko zadržanosti glede pošiljanja tankov v Ukrajino,” je dejal profesor Sussex.

Leopard 2 (Foto: epa)

Ta odločitev Združenega kraljestva je verjetno nekaj, za kar Ukrajinci upajo, da bo povzročilo učinek domin.” Videti je, da bo kmalu prišla močnejša kopenska podpora evropskih zaveznikov.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v nedeljo za nemške medije dejal, da je vojna v odločilni fazi in da je pomembno Ukrajini zagotoviti orožje, ki ga potrebuje za uspeh. Komentarji so prišli sredi ponovnih raketnih napadov Moskve, ki ciljajo na več ukrajinskih mest.

Ameriška dobava patriota Ukrajini politično pomembna

Bidnova administracija se je končno strinjala, da bo v Ukrajino poslala sofisticirani zračni obrambni sistem Patriot, po katerem povprašujejo.

Predsednik Zelenski je dejal, da je ruski “teror” mogoče ustaviti le na bojišču.

“Vojna je nekoliko na pat poziciji, in če bo imela Ukrajina kakršno koli možnost, da izžene Ruse s svojega ozemlja, potem bo potrebovala več ofenzivnega orožja,” je dejal profesor Sussex.

“Tanki so pri tem precej ključni.” Evropski zavezniki Ukrajine so od ruske invazije februarja 2022 v Kijev sicer poslali več kot 300 posodobljenih sovjetskih tankov.

V začetku tega meseca so Francija, Nemčija in ZDA obljubile francoske lahke tanke AMX-10 RC, 40 nemških pehotnih vozil Marder in 50 bojnih vozil Bradley. Glavne bojne tanke, kot je Challenger 2, ločijo od njih večje puške in učinkovitejše oklepne granate.

Ukrajinci se borijo predvsem z zastarelimi sovjetskimi tanki. (Foto: Twitter)

“Če jih imate dovolj, lahko naredite luknje razumne velikosti v sovražnikovih vrstah in potem lahko napredujete z ljudmi peš in v stvareh, kot so Bushmasters,” je dejal profesor.

Vasilij Mirošničenko, veleposlanik Ukrajine v Avstraliji, je za ABC-jev RN Breakfast povedal, da tanki zagotavljajo dodatni oklep in bojne zmogljivosti, ki jih Ukrajina potrebuje za zmago v vojni. Mirošničenko pravi, da so bili avstralski Bushmasterji “izjemno koristni” pri osvoboditvi ukrajinskega ozemlja.

Vendar, da bi lahko napredovali in pregnali Ruse iz Ukrajine, potrebujemo drugačen oklep.” Države, kot je Nemčija, trdijo, da pošiljanje opreme, kot so tanki, ki so ofenzivno orožje, povzroča tveganje, da Zahod še bolj potegne v konflikt. Obljuba Velike Britanije konec tedna je povzročila hiter odziv Rusije, ki je opozorila, da bo s tem samo “zaostrila” konflikt.

“Dostava tankov na območje konflikta je daleč od tega, da bi sovražnosti pripeljalo do konca, bo samo okrepilo bojne operacije in povzročilo več žrtev, tudi med civilnim prebivalstvom,” je sporočilo rusko veleposlaništvo v Združenem kraljestvu. Moskva je v preteklosti že obsodila stopnjevanje dobave orožja Ukrajini, a to ni povzročilo vojaških posledic za Zahod.

Profesor Sussex je dejal, da je odločitev o pošiljanju tankov “precej preudarna” v primerjavi z ukrepi, ki bi jih lahko sprejeli.“Tega ne vidim toliko kot stopnjevanje,” je dejal.

Druge možnosti ni

“Mislim, da gre za nekakšno podvajanje in znak, da niso pripravljeni dovoliti Putinu, da bi se izognil posledicam za zaseg velikih količin ukrajinske zemlje.”

Mirošničenko trdi, da “ni druge možnosti”. “Če bo Ukrajina izgubila to vojno, bodo posledice za zahodni svet uničujoče,” je dejal.

Verjame, da je poteza Združenega kraljestva “preobrat v dobavah” in upa, da bo vodila do tega, da bo Berlin državam, kot sta Poljska in Finska, odobril pošiljanje nemških tankov Leopard 2. Odločitev naj bi bila sprejeta na sestanku zahodnih obrambnih ministrov najpozneje ta teden.

Andrej Žitnik