fbpx

Bomba iz Washingtona: ZDA izstopile iz Unesca

Foto: STA

ZDA se umikajo iz članstva v Organizaciji združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, je danes napovedalo ameriško zunanje ministrstvo. Generalna direktorica te organizacije Irina Bokova je že izrazila obžalovanje zaradi te odločitve Washingtona, ki je povezana s sprejemom Palestine v članstvo organizacije leta 2011.

Odločitev o koncu članstva ZDA v Unescu je v Pariz sporočil ameriški državni sekretar Rex Tillerson. Odločitev naj bi začela veljati 31. decembra.

Bokova je v odzivu izrazila globoko obžalovanje in izrazila prepričanje, da “Unesco še nikoli ni bil tako pomemben za ZDA ali ZDA za Unesco”, tudi zaradi porasta nasilnega ekstremizma in terorizma v svetu.

Spor zaradi Palestine
V ozadju je spor zaradi sprejema Palestine v članstvo organizacije leta 2011. Tedaj je na zasedanju Generalne skupščine Unesca to odločitev podprlo 107 držav, med njimi tudi Slovenija.

ZDA so potem še isti dan protestno ustavile financiranje Unesca, ki je sicer znašalo kar okoli petino vseh sredstev organizacije. Dve leti pozneje so zaradi neplačevanja članarine izgubili tudi volilno pravico v organizaciji, vendar pa so vztrajali kot članica.

B. O., STA