fbpx

Borec Islamske države nagovarjal 12-letnika, naj razstreli božični sejem v Nemčiji?!

Foto: epa

Avstrijski tožilci so vložili tožbo proti Lorenzu K., najstniškemu sinu albanskih migrantov, za katerega menijo, da je bil mentor in je usmerjal 12-letnika iraško-nemških korenin, da bi izpeljal kar dva islamistična napada konec leta 2016 na božičnem sejmu v Nemčiji.

Obtožnica na 55 straneh, ki jo je dunajsko državno tožilstvo objavilo, hipoma pa so jo povzeli avstrijski mediji, navaja, da je Lorenz, ki zdaj šteje 18 let, poleti 2016 pričakoval prevlado Islamske države, zato je stopil v stik z mlajšimi fanti, da bi iz njih naredil borce za IS. Med njimi je bil tudi 12-letnik iz mesta Ludwigshafen v Porenju v Nemčiji, s katerim je 18-letnik sklenil dogovor, da 26. novembra 2016 pusti vrečo, napolnjeno s strelivom in žeblji, blizu božičnega sejma, drugič pa, da pusti vrečo z isto vsebino pred mestno hišo teden pozneje, natančneje 3. decembra 2016, ko so ga pri tem početju tudi ujeli.

Preiskovalci trdijo, da eksploziv sam po sebi sicer ne bi eksplodiral, vendar pa je Lorenz dobro razmislil o svojem načrtu in za vsak korak 12-letniku dajal natančna navodila – od pomoči pri pripravi do uspešnega preizkusa bombe, ga spodbujal, naj namesto cerkve izbere sejem. Natančna navodila mu je dajal prek aplikacije WhatsApp: “Daj čez jakno … Potem pojdi za uto, prižgi in pobegni.” To mu je napisal le nekaj minut pred načrtovano eksplozijo.

Seveda pa si je Lorenz K. omislil odvetnika, ki trdi, da njegova stranka zavrača obtožbe o terorizmu – če pa se bodo izkazale za utemeljene, bo za rešetkami preživel vsaj 15 let, piše Russia Today. Wolfgang Blaschitz pa vztraja: “Zanikali bomo vse, razen članstva v Islamski državi. Lorenz zagotovo ni javni sovražnik številka 1.

Spreobrnil se je v zaporu, njegov pridigar obsojen zaradi terorizma
Lorenz je bil sicer že leta 2015 obsojen na 29 mesecev zapora zaradi oboroženega ropa, a je za rešetkami odkril islam in med svojimi dnevnimi izpusti obiskoval mošejo. Njegov pridigar Ebu Tejma je bil leta 2016 obsojen na 20 let zapora zaradi rekrutiranja za Islamsko državo.

Izognil se bo kazni
Lorenzov pomočnik pa je premlad, si bi se soočil s pravnimi posledicami v skladu z nemškim pravom, so ga pa oblasti vzele pod drobnogled. Rodil se je namreč leta 2004 …

M. S.