fbpx

Boris Johnson odstopil s čela konservativcev – bo zaradi političnih napak državo podaril socialističnim laburistom?

Premier Boris Johnson (Foto: epa)

Odjeknila je novica, da namerava britanski premier Boris Johnson danes odstopiti s čela konservativcev. Na mestu predsednika vlade bo po poročanju britanskega BBC vztrajal do jeseni. Marsikoga v luči omenjene novice skrbi, da je s tem državo pahnil v naročje socialističnih laburistov, ki so si njegovega odstopa močno želeli.

V teh dneh je vlado Borisa Johnsona zapustilo prek 50 funkcionarjev, med katerimi so se pojavili števili pozivi k odstopu premierja. Pred najavo premierjevega odstopa sta z mesta ministrov odstopila ministrica za izobraževanje Michelle Donelan in minister za Severno Irsko Brandon Lewis. Dvojica je ob odstopu zatrdila, da glede na okoliščine druge izbire sploh nista imela.

Odlična novica za državo, da se je Boris Johnson odločil za odstop s položaja predsednika vlade“, pričakovano meni vodja laburistov Keir Starmer. V odzivu je poudaril, da sicer meni, da bi do odstopa moralo priti že dolgo nazaj. “Vseskozi ni bil primeren za položaj premierja,” je izpostavil prepričanje in ga obtožil kot krivega za laži in škandale. Torijci, ki so bili na oblasti 12 let, so po njegovem naredili gromozansko škodo.

Keir Starmer (Foto: epa)

Pred manj kot tremi leti je Boris Johnson popeljal konservativce do največje zmage na volitvah po letu 1987. Ker se premier danes sooča z izgubo podpore svojih poslancev in se je odločil za odstop, se marsikdo na tem mestu vpraša, kako je sploh lahko prišlo do česa takega. Nedavni odstopi so se zvrstili po aferi, v katero se je zapletel Chris Pincher, ki je bil odgovoren za parlamentarno disciplino konservativcev. Pojavilo se je namreč več moških, ki so Pincherja obtožili neprimernega dotikanja. Sam je sicer priznal, da je v zasebnem klubu konzumiral preveliko količino pijače in osramotil sebe in druge. Zaradi pritiskov je moral odstopiti, a je vseeno ostal poslanec. Marsikoga je v luči omenjene afere zmotil odziv Downing Streeta. Johnson je namreč sprva trdil, da pri imenovanju Pincherja na položaj naj ne bi vedel za obtožbe zoper njega, kasneje pa se je izkazalo, da gre za laž in da je zanje že vedel v času, ko je zasedal mesto zunanjega ministra. Kakorkoli, v torek je Johnson priznal, da je naredil napako in se opravičil.

Precej škode je Johnsonu naredila neodgovorna udeležba na rojstnodnevni zabavi med zaprtjem države. Navadnim državljanom je bilo namreč na račun strogih ukrepov onemogočeno druženje, kar pa ni očitno veljalo za Downing Street. Johnson je sicer zatrdil, da je bil na zabavi le 20 minut in da je šlo za službeno zabavo, a to marsikoga ni prepričalo. Johnson se je javno opravičil.  Junija je preživel glasovanje o nezaupnici v svoji konservativni stranki in tako ostal premier. Ker pa se je pojavila nova afera, je to sodu očitno izbilo dno.

Britanski premier Boris Johnson (Foto: EPA)

Johnson bo ostal na položaju, dokler konservativci ne izberejo novega voditelja, enako kot sta to storila ob odstopu njegova predhodnika Theresa May in David Cameron. Socialističnim laburistom se lahko nedvomno smeji, saj bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da po 12-ih letih pridejo na oblast. Le kaj se v času draginje obeta Veliki Britaniji, če na oblast pride stranka, ki jo sedaj vodi Starmer, ki je sredi osemdesetih let pomagal ustanoviti marksistično revijo, pred tem pa je bilo vodenje v rokah Jeremyja Corbyna, ki je slovel po antisemitizmu in naklonjenosti do zavožene Venezuele, bomo še videli.

Sara Kovač