Brexit: EU sprejel smernice, sledijo težavna pogajanja

(Foto: iStock)

Britanska premierka Theresa May je danes dejala, da bodo ločitvena pogajanja z Evropsko unijo težavna. S tem se je odzvala na stroge ločitvene pogoje, ki so jih v soboto na vrhu EU v Bruslju sprejeli voditelji preostalih 27 članic zveze.

“To in nekateri drugi komentarji evropskih voditeljev kažejo, da prihajajo časi, ko bodo ta pogajanja težka,” je Mayeva povedala za britanski BBC. Ponovila je svoje stališče, da je pripravljena pogajanja zapustiti tudi brez dogovora, če ji ponudba Bruslja ne bo všeč, na spletni strani povzema tiskovna agencija Reuters.

Thereza May (Foto: epa).

Voditelji 27 članic EU so v soboto v Bruslju v zelo kratkem času sprejeli politične smernice za pogajanja o izstopu Velike Britanije. Otok so ob tem opozorili, naj si nikar ne misli, da bi z delitvijo unije olajšal dogovor. Politične smernice bodo podlaga za podrobna pogajalska izhodišča, ki jih bo Evropska komisija predlagala 3. maja, članice pa naj bi jih potrdile 22. maja. Pogajanja se bodo predvidoma začela šele po britanskih volitvah, ki bodo 8. junija.

V EU ob tem izpostavljajo postopen pristop k pogajanjem: najprej je treba opredeliti ključna vprašanja o izstopnem dogovoru, šele nato se bo mogoče začeti pogovarjati o prihodnjem odnosu.

Foto: epa

Pravice državljanov, finančna poravnava in meja med Veliko Britanijo ter Irsko so ključna vprašanja, ki jih želi unija razjasniti čim prej. Čim prej želi unija urediti tudi vprašanje selitve dveh evropskih agencij iz Velike Britanije.

J. F., STA