fbpx

Britanci plačujejo višje davke zaradi migrantov – koliko pa prosilec za azil stane Slovenijo?

Foto: epa, fotografija je simbolična

Mladi migranti iz francoskega Calaisa bi za številne angleške družine lahko predstavljali resno finančno obremenitev. Za enega migranta naj bi celotni letni strošek oskrbe znašal kar do 133.000 funtov. Davki bi se sicer lahko povišali predvsem za prebivalce mest, v katerih bodo migranti nastanjeni.

Za milijone angleških družin bi lahko prihod mladoletnih migrantov iz Calaisa pomenil večjo davčno obremenitev. Lokalne oblasti sicer navajajo, da naj bi za enega migranta letno prejele okoli 40.000 funtov, vendar pa se lahko dejanski strošek povzpne do 133.000 funtov. Davki pa bi bili višji predvsem za tiste prebivalce mest, kjer bodo migranti nastanjeni, saj bi britanska oblast lahko celo odklonila njihovo financiranje.

To so predvsem otroci brez spremstva, ki so bili doslej nastanjeni v že omenjenem francoskem migrantskem centru “Džungla”, navaja dailymail. Financiranje prosilcev za azil pa tudi na Slovenskem dviguje veliko prahu. Za enega prosilca je sicer namenjenih kar 1500 evrov na mesec, medtem ko najnižja slovenska pokojnina za polno delovno dobo znaša zgolj 434 evrov na mesec.

Več 1000 mladoletnikov čaka na azil, pričakujejo pa jih še nekaj 100
Angleške oblasti nameravajo za mladoletne migrante plačevati eno leto, za pozneje pa stvari ostajajo uganka. Potrebno je namreč poskrbeti za vse te prosilce za azil, stare do 25 let. Podatki navajajo, da je sicer v zadnjem letu kar za 54 % več mladoletnih migrantov. To gre pripisati zaostritvi migrantske krize. Letos poleti je bilo na britanskih tleh okoli 3.500 otrok brez spremstva v postopku za pridobitev azila, iz centra “Džungla” pa se pričakuje še nekaj 100 novih kandidatov. Ob tem vlada zavrača kakršnokoli dodatno plačevanje za posebne storitve, med drugim na področju psiholoških storitev in izobraževanja.

Foto: epa, fotografija je simbolična

Foto: epa (fotografija je simbolična)

Trgovci z belim blagom mastno služijo
Trgovci z ljudmi so v zadnjem času povečali svoje tarife za prevoz ljudi iz Francije v Veliko Britanijo preko Rokavskega preliva. Migranti so od sedaj naprej primorani plačati 13.500 funtov za prekomorski prevoz z gliserji do britanske obale. Cena nelegalne storitve je narasla zaradi strožjega nadzora obalnih območij. Tako lahko posledično prekupčevalci z belim blagom z 20 ljudmi zaslužijo kar 160.000 funtov.

Nekateri migranti lažejo glede svoje starosti
Mnoge lokalne oblasti se na splošno upirajo sprejemu določenega števila mladoletnikov iz Calaisa, spet druge pa pravijo, da bodo migrantom odrekle socialne in materialne ugodnosti, če se bo naknadno izvedelo, da so lagali glede svoje starosti. Določanje starosti migrantov naj bi sicer predstavljalo kar precejšnjo težavo. Njihove starosti naj se sicer ne bi določilo, vse dokler skrbi nad njimi ne prevzame lokalna oblast. Angleške oblasti so sicer z vsako izmed regij raziskale možnosti glede števila potencialno sprejetih mladoletnikov, še navaja dailymail.

Koliko za migrante plačujejo slovenski davkoplačevalci?
“Vsaj že dva meseca v javnosti govorim o tem, da vsak prosilec za azil slovenske davkoplačevalce stane 833 evrov na mesec. Običajno dodam, da pa je najnižja pokojnina za polno delovno dobo 434 evrov na mesec,” glede tega pravi Vinko Gorenak, medtem ko Vesna Györkös Žnidar navaja še mnogo višjo vsoto, ko pravi, da se za enega migranta na dan porabi 50 evrov, kar nanese 1500 evrov na mesec, navaja Vinko Gorenak.

Domen Mezeg