fbpx

Britanska katastrofa! Medtem ko je v svetu zabeležena 7-odstotna smrtnost zaradi COVID-19, je po trditvah študije na Otoku, skoraj petkrat večja!

Foto: epa

Tretjina pacientov s koronavirusom sprejetih v britanske bolnišnice zaradi bolezni umre in več kot polovica na respiratorjih ne preživi, poročajo pri Daily Mail o ugotovitvah nove študije v katero je bilo zajeto 17 tisoč pacientov v Veliki Britaniji. Raziskava naj bi pokazala, da je smrtnost med obolelimi 33-odstotna, medtem ko je 49 odstotkov ljudi bilo puščenih domov, jih 17 odstotkov še vedno potrebuje zdravljenje.

Najobsežnejša študija v Evropi je ugotovila, da se zgolj petina vseh pacientov, ki končajo na aparatih vrne domov živa. Po trditvah znanstvenikov pišejo pri Daily Mail bi to pomenilo, da je nevarnost novega koronavirusa primerljiva z ebolo, ki se ponaša s približno 40-odstotno smrtnostjo.

33-odstotna smrtnost in 40-odstotna smrtnost sta mogoče še primerljivi. A podatki o številu okuženih in številu smrti razkrivajo, da je to daleč od resnice. V svetu je po zadnjih podatkih potrjenih 3.195.316 primerov COVID-19, od tega jih je 227.705 umrlo. To pomeni stopnjo smrtnosti, ki znaša približno 7,1 odstotka. Veliko več kot gripa, katere smrtnost se ocenjuje na 0,1 odstotka, a še vedno daleč od ebole.

Uradni podaki britansko študijo postavljajo na laž
To potrjujejo tudi številke o katerih je pred časom poročal Bussiness Insider. Po podatkih zbranih iz CDC, New England Journal of Medicine, WHO, Johns Hopkins, CGTN in Malaysian Journal of Pathology so za 22. april ugotovili 6,9-odstotno smrtnost. Priznati je treba, da stopnja smrtnosti počasi raste, še pred dobirm mesecem in pol je bila namreč okoli 3,4 odstotna. Razlog za to je vedno boljše vodenje evidence in prištevanje prej spregledanih oziroma zamolčanih primerov. To je še vedno daleč od britanskih trditev o 33-odstotni smrtnosti na podlagi izbranih 17 tisoč primerov.

Vir: Bussiness Insider

Na laž britansko raziskavo postavljajo njihove lastne številke. Od 166.441 primerov COVID-19 so do sedaj našteli 26.166 smrti. To pomeni, da je dejanska smrtnost zaradi COVID-19 v Veliki Britaniji 15,7-odstotna. Veliko več, kot v svetu, a še vedno daleč od bombastičnih 33 odstotkov. V Italiji, ki jo je COVID-19 prvo prizadel je stopnja smrtnosti 13,6 odstotkov. Na Švedskem je stopnja smrtnosti 12,1-odstotna, v ZDA 5,9-odstotna. Za primerjavo, stopnja umrljivosti zaradi COVID-19 v Sloveniji znaša približno 6,3 odstotke.

Johnsonova napaka
Resnična nevarnost COVID-19 se ne skriva v njeni stopnji smrtnosti, ki je v primerjavi z večino ubijalskih bolezni relativno nizka, nevarnost COVID-19 je v lahkotnosti s katero se širi. Ebola se ponaša s 40-odstotno smrtnostjo, a je bilo z njo okuženih “le” nekaj čez 33 tisoč ljudi. Pri COVID-19 je število okuženih preseglo že tri milijone.

Britanski premier Boris Johnson (foto: EPA)

Izredno visoko stopnjo smrtnosti v Veliki Britaniji gre pripisati eksperimentu premiera Borisa Johnsona, ki je sprva stavil na grajenje čredne imunosti. Johnson je računal, da vsega hitro konec če vsi hitro prebolijo okužbo. Kmalu je spoznal svojo zmoto, nato pa tudi sam hudo zbolel za COVID-19. Zdaj ko je ozdravel se mu ne zdi potrebno prehitro popuščati glede uvedenih ukrepov.

Ivan Šokić