Britanska vlada obljubila odpravo obvezne naročnine na BBC

Datum:

Odkar se je britanski premier Boris Johnson znašel sredi škandala zaradi udeležbe na zabavi sredi najhujše pandemije spomladi 2020, je v ospredju britanske dnevne politike ponovno izpolnjevanje dolgo zanemarjenih obljub volivcem. Tako so že napovedi, kako se bodo z marcem odpravili vsi ukrepi, povezani s pandemijo, vojna mornarica je začela patruljirati po morju, da bi preprečila vstop v državo ilegalnim migrantom, stvari pa so se začele premikati tudi glede ukinitve obvezne naročnine na britansko nacionalno radiotelevizijo BBC.

Britanska vlada je sporočila, da bo do leta 2028 odpravljena obvezna naročnina na BBC. Britanska nacionalna radiotelevizija bo tako morala od leta 2028 dalje sama poskrbeti za svoja sredstva financiranja.

Državna sekretarka za kulturo Nadine Dorries je povedala, da še ostaja odprto, kako se bo BBC financiral po letu 2028, a pričakuje, da bodo potrebni določeni rezi, ki bi BBC konec koncev omogočili večjo konkurenčnost.

Višina naročnine za zdaj ostaja nespremenjena
“Dnevov, ko so starejšim grozili z zapornimi kaznimi in sodnimi postreščki na vratih,” je konec, je povedala Dorries. Ravno tako bo višina letne naročnine, ki znaša 159 funtov, vse do leta 2024 ostala nespremenjena. Od 2024 pa naj bi se ponovno zviševala, a vlada si želi, da bi bil dvig cene naročnine pod stopnjo inflacije. Vseeno določeni konservativni poslanci verjamejo, da dveletna zamrznitev cen naročnine ni dovolj.

Britanska sekretarka za kulturo Nadine Dorries (Foto: EPA)

Naročnino na BBC morajo plačevati vsi, ki gledajo televizijo ali uporabljajo storitve Player v domeni BBC. To je nekoliko bolj normalno kot v Sloveniji, kjer morajo naročnino na RTV Slovenija plačevati vsi, ki imajo priključek za elektriko neodvisno od tega, ali sploh gledajo oziroma imajo televizijo. Neplačnikom naročnine na BBC so grozile kazni do tisoč funtov in celo zapor. V letu 2018, poroča Breitbart, je bilo spoznanih za krive izogibanja plačilu naročnine na BBC kar 121 tisoč ljudi, pet pa jih je zaradi tega končalo v zaporu.

Da bi izsledili, kdo res ne gleda televizije in kdo jo gleda, pa zato ne plačuje naročnine, so se pri BBC posluževali celo tako imenovanih kombijev za zaznavo. Ti so opremljeni z napravami, ki lahko znotraj nekaj minut določijo, ali je na izbranem naslovu prisotna oprema za sprejemanje TV signala.

Dve tretjini Britancev prepričanih, da je BBC pristranski
Z leti je tako početje BBC postajalo vedno bolj obupano, saj že nekaj let izgubljajo naročnike. V zadnjih dveh letih naj bi se plačevanju naročnine na BBC odreklo okoli milijon britanskih gospodinjstev. Težave so imeli tudi z okoli 750 tisoč upokojenci, ki niso želeli plačevati naročnine za storitev, ki je bila za omenjeno demografsko skupino vse od leta 2000 brezplačna.

Po rezultatih raziskav javnega mnenja iz leta 2021 kar 51 odstotkov vprašanih meni, da BBC ne nudi dovolj glede na to, koliko denarja morajo na leto odšteti za vzdrževanje javne RTV. Leta 2019 je Norstatova anketa ugotovila, da skoraj dve tretjine Britancev verjameta, da je BBC pristranski.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...