Britanski časnik svari: Islamska država kupuje nepremičnine v Bosni in Hercegovini

Slika je simbolična. /Foto: epa

Evropska unija je vse bolj zaskrbljena zaradi radikalizacije, ki se dogaja v Bosni in Hercegovini. Več kot 300 ljudi je namreč odšlo v Sirijo, kjer so se povezali z Islamsko državo, poročajo pa tudi, da vedno več članov radikalne Islamske države v Bosni kupuje nepremičnine. 

Zaradi tega pretresljivega dejstva se EU sooča z vedno hujšimi pritiski, naj zavrne prošnjo za priključitev k Evropski uniji, ki jo je Bosna in Hercegovina vložila februarja letos. Prav v Bosno naj bi se namreč naseljevalo vedno več radikalnih islamistov, ki se zaradi vojaških porazov umikajo iz Sirije in Iraka, piše britanski Express.

Bosna pa ni edina balkanska država, ki skrbi Evropo. Britanska obrambna ministrica Penny Mordaunt je dejala, da Europol predvideva, da se je v Evropo skozi Srbijo pretihotapilo okoli pet tisoč islamističnih borcev.

Stanje je zaskrbljujoče in še hujše bo
”Trenutno, razen če imamo za to trdne dokaze, ne moremo biti sumičavi do ljudi, ki prihajajo v Evropo in imajo evropski potni list. Teh ne moremo zavrniti,” 
je dejala Mordauntova. Kot še poroča britanski Express, je dodala, da je trenutno stanje zelo zaskrbljujoče, pričakuje pa, da bo še slabše.

Medtem pa v Evropo še vedno skuša priti več tisoč migrantov, ki so ujeti na grško-makedonski meji. Prihaja do izgredov in pretepov, policija pa je že večkrat uporabila solzivec nad množico, ki želi nasilno prestopiti mejo.

M. G.