Britansko prizivno sodišče iz zapora spustilo neodvisnega novinarja Tommyja Robinsona, ki je maja poročal o sojenju pedofilski združbi

Neodvisni novinar Tommy Robinson (vir: twitter)

Britansko prizivno sodišče je iz zapora spustilo neodvisnega novinarja Tommyja Robinsona, ki so ga v maju po hitrem postopku vrgli za zapahe zaradi poročanja o sojenju pedofilski združbi.

Vrhovni sodnik Lord Burnett je umaknil obtožbo nespoštovanja sodišča proti neodvisnemu novinarju, zaradi katere so maja po poročanju Breitbarta Robinsona v roku petih ur vrgli v zapor za 13 mesecev. Sodnik Geoffrey Marson je takrat ukazal popolno prepoved poročanja medijev o primeru.

Sodišče je v razsodbi zapisalo, da hitrost, s katero je razsodil Marson v primeru Robinsona v maju, daje slutiti, da ni šlo za nepristransko odločitev, ter da je bilo okoli dokaznega gradiva pomanjkanje jasnosti. Ravno tako so se sodniki strinjali, da bi se njihov stanovski kolega moral vzdržati presojanja o Robinsonu, saj je slednji ponudil, da izbriše video, ki ga je ustvaril za Facebook, s tem pa je tudi vprašanje urgentnosti sojenja prešlo. Namesto da je sam nemudoma sodil v zadevi, bi Marson moral zadevo predati državnemu tožilcu.

Gre za politično gonjo
Robinsonova odvetniška ekipa je vztrajala, da nenavadna hitrost, s katero so obsodili neodvisnega novinarja, skupaj z ukazanim medijskim molkom s strani Marsona kaže, da so bile v sojenju storjene nepravilnosti. Brez dvoma lahko rečemo, da je šlo za politični pregon drugačemislečih, saj je Robinson eden redkih, ki poroča o muslimanskih pedofilskih tolpah, ki so leta in leta v Veliki Britaniji množično posiljevale nemuslimanska dekleta.

Slika sodnika Marsona, ki se smeji aretaciji Robinsona, ter njegov ukaz o prepovedi medijskega poročanja. (Vir: Twitter)

Robinsonovi odvetniki so povedali, da se je prvemu sodniku tako mudilo z izrekom sodbe, da niti ni pogledal omenjenega videoposnetka, na katerem je bila osnovana obtožba. Njegovi aretaciji so sledili številni protesti njegovih privržencev, ki so opozarjali na pomanjkanje pravne države ter arbitrarno odločanje sodnikov.

Ivan Šokić