fbpx

Bruseljski preiskovalci našli posnetek pogovora džihadistov o ugrabitvah znanih osebnosti

Bruseljski preiskovalci na delu (Foto:epa)

V smetnjaku v bruseljski četrti Schaerbeek so belgijski preiskovalci našli prenosni računalnik, na katerem je bil posnetek pogovora džihadistov. Znane osebnosti naj bi ugrabili v zameno za prostost svojih zaprtih soborcev.

Prenosni računalnik so belgijski preiskovalci našli v smetnjaku, ki je bil v bruseljski četrti Schaerbeek. Tam so lani 22. marca džihadisti izvedli morilski pohod. Na posnetku je pogovor med skrajnežem Islamske države v Siriji z bruseljskima napadalcema Ibrahimom El Bakraouijem in Najimom Laachraouijem, ki sta se razstrelila na letališču v belgijski prestolnici. Khalid El Bakraouij pa je napad izvedel na postaji podzemne železnice Maelbeek.

Preiskovalci so sogovornika iz Sirije na posnetku prepoznali kot Osamo Atarja, belgijsko-maroškega veterana med skrajneži, ki je bil zaprt v ameriških zaporih v Iraku. Bruseljski napadalci ugrabitev znanih osebnosti niso izvedli, vendar so na bruseljskem letališču in na postaji podzemne železnice ubili 32 ljudi, več kot 100 je bilo poškodovanih.

Trije džihadisti so, kot poroča STA, v Bruslju načrtovali več terorističnih napadov, ugrabili naj bi eno ali dve znani osebnosti. Načrtovali so, da jih bodo zamenjali za svoje soborce, ki so zaprti v Belgiji. Med zaprtimi je tudi Mehdi Nemmouche, ki je med napadom na judovski muzej v Bruslju maja 2014 ubil štiri ljudi.

Branka Jurhar