Burke nič kaj nedolžne: Nemci svarijo pred radikaliziranimi ženami islamskih skrajnežev

Foto: epa

Islamski skrajneži se po seriji porazov ISIS na Bližnjem vzhodu vračajo v Evropo. Nemčija se sooča z nevarnostjo radikaliziranih žen in otrok islamskih skrajnežev. V državi naj bi jih bilo kar 24.400.

Medtem ko ISIS na Bližnjem vzhodu slabi iz dneva v dan, prihajajo iz Nemčije skrb vzbujajoča poročila o domačih teroristih. Tretjina vseh nemških državljanov, ki so se odpravili v Sirijo, da bi se borili za ISIS, se je že vrnila v Nemčijo. Kakor poroča Daily Caller, je direktor nemške pisarne za zaščito ustave Hans-Georg Maassen dejal, da nevarno grožnjo predstavljajo tudi radikalizirane žene in otroci. Mnogi izmed njih “so tako zelo radikalizirani in se tako globoko identificirajo z ISIS-ovo ideologijo, da po vsemu sodeč morajo biti identificirani kot džihadisti.”

“Otrokom so oprali možgane in jih močno radikalizirali v ‘šolah’ na ozemlju ISIS,” je še dodal Maassen in pojasnil, da to predstavlja problem za Nemčijo, saj so številni od teh otrok in najstnikov pogosto nevarni.

Po zadnjih podatkih je bilo v letu 2017 v Nemčiji štirikrat več s terorizmom povezanih napadov ko leto pred tem. Nemško tožilstvo je obravnavalo več kot 900 primerov, povezanih s terorizmom. Nemška zvezna policija ocenjuje, da je 705 islamskih skrajnežev pripravljenih izvesti teroristične napade, kar je za 105 več od ocene iz februarja. Nemška zvezna obveščevalna služba je priznala, da je v Nemčiji več kot 24 tisoč islamistov aktivnih, vendar jih večina naj ne bi bila nevarna.

Ivan Šokić