fbpx

Buttigieg in Klobucharjeva tik pred Super torkom rekla adijo: Nov napad DNC na Sandersa?

Pete Buttigieg s svojim soprogom Chastenom Buttigiegom (foto: EPA)

Nekdanji homoseksualni župan iz Indiane Pete Buttigieg je v nedeljo, 1. marca 2020, najavil konec svoje kandidature za demokratsko predsedniško nominacijo na predsedniških volitvah jeseni 2020. Buttigiegov manever tik pred tako imenovanim “Super torkom”, ko se na volišča odpravljajo volivci 15 zveznih držav in je na razpolago 1.617 delegatskih glasov, naj bi olajšalo delo nekdanjemu podpredsedniku Joeu Bidenu.

“Resnica je, da se je pot za našo kandidaturo zožala,” je svojim podpornikom sporočil 38-letni nekdanji župan South Benda, Pete Buttigieg, ko je napovedal umik iz tekme za demokratsko nominacijo na jesenskih predsedniških volitvah.

Pritiski znotraj stranke so bili za odkrito homoseksualnega kandidata prehudi. Po prepričljivi zmagi nekdanjega podpredsednika Joea Bidena v Južni Karolini, so po pisanju AP ponovno oživeli klici h konsolidaciji zmernega krila Demokratske stranke.

Je pa Buttigiegova odločitev dovolj pomenljiva, saj se od napete tekme poslavlja tik pred tako imenovanim “Super torkom”, ko glasujejo demokratski volivci v 15 zveznih državah in je na razpolago 1.617 delegatskih glasov.

Izstop zato, da Biden lahko parira Sandersu?
Trenutno ima največ delegatov vermontski senator in socialist Bernie Sanders, 58. S 50 delegati sledi Biden, na tretjem mestu pa je bil s 26 delegati ravno Buttigieg. Nekdanji župan v svoji objavi izstopa ni izrecno podprl nobenega od preostalih kandidatov, a se je v nedeljo že slišal z Bidenom.

Oglasil pa se je tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je izpostavil, kako je Buttigiegov izstop zgolj še en način kako želi Demokratska stranka opehariti Sandersa. “Pete Buttigieg je izstopil,” je na Twitterju zapisal Trump. “Vsi njegovi glasovi v Super torek bodo šli zaspanemu Joeu Bidenu. Dober občutek za čas. To je resničen začetek, kako Demokrati izigrajo Bernieja ponovno brez nominacije!”

Za Buttigiegom tudi Klobucharjeva

Za Buttigiegom je svoj izstop iz tekme za demokratsko nominacijo najavila tudi ameriška senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar. Senatorica iz Minnesotte je v isti sapi tudi izrazila svojo podporo za Bidena.

S tem je tudi postalo jasno, DNC si želi na vse kriplje preprečiti, da bi jim Sanders, ki niti ni član Demokratske stranke, ugrabil stranko.

 

Ivan Šokić