Čeferin dobil močno zaušnico Sodišča EU

Datum:

Sodišče EU je v danes izdani sodbi ugodilo pritožbi snovalcev t. i. superlige, da pravila krovnih zvez Uefe in Fife, ki od organizatorjev novih tekmovanj zahtevajo njuno predhodno odobritev, predstavljajo kršitev prava EU. Uefa in Fifa sta zlorabili svoj monopolni položaj, je zaključilo sodišče. 

“Imamo pravico, da tekmujemo. Konec je z monopolom Uefe. Nogomet je svoboden,” je vzneseno zapisal direktor podjetja A22 Bernd Reichart.

Osnovna trditev snovalcev superlige je bila, da sta krovni zvezi, s tem ko sta hoteli preprečiti nastanek novega tekmovanja, zlorabili svoj monopolni položaj.  Sodišče EU jim je v tem pritrdilo, ko je zapisalo: “Fifa in Uefa sta zlorabili svoj prevladujoč položaj.” 

Povzetek sodbe je še bolj oster: “Pravila Fife in Uefe, ki od organizatorjev novih klubskih tekmovanj, kot je superliga, zahtevajo njuno predhodno odobritev ter prepovedujejo klubom in igralcem sodelovanje v teh tekmovanjih, so nezakonita. Pravila Fife in Uefe ne temeljijo na transparentnosti, objektivnosti, nediskriminatornosti in sorazmernosti.”

Revolucionarna sodba
Uefa je v sporu sklicevala na model odprtih tekmovanj, ki temeljijo na športnih dosežkih in solidarnosti. Sklicevala se je tudi na cilje EU v sklopu evropskega modela športa, ki predpostavljajo piramidalno strukturo, ta pa temelji na športnih dosežkih, poroča STA.

Sodba bi se lahko izkazala za prelomno, saj odpira vrata klubom, da samostojno organizirajo tekmovanja zunaj okvirov panožnih krovnih organizacij. Prav to je ideja superlige, ki bi združila 20 nogometnih klubov, 15 stalnih in 5 vsakoletnih kvalifikatorjev. Tovrsten sistem bi omogočil večje število nogometnih tekem na najvišjem nivoju. Tovrstno idejo bi lahko sedaj posvojile tudi velike ekipe v drugih športih in se tako osamosvojile od krovnih zvez, ki so do te točke krojile življenje njihovega športa. Prav to pa bi lahko povzročilo novo revolucijo v športu.

Več sledi …

Sorodno

Zadnji prispevki

Francija usposobila 10.000 ukrajinskih vojakov

Francija je od začetka ruske invazije na Ukrajino usposobila...

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...

Med obtoženimi za atentat tudi predsednikova žena

Haitski sodnik Walther Wesser Voltaire je za atentat na...