fbpx

Čehi kupujejo ameriška podjetja: Ponosno prevzeli Colt, ki že več kot 175 let z orožjem zalaga ameriške oborožene sile

Česká zbrojovka, eden od vodilnih evropskih proizvajalcev orožja kupuje legendarni ameriški Colt, ki oborožuje ameriške vojake. (Foto: Česke Noviny)

Podjetje CZG – Skupina Česká zbrojovka SE (CZG) je podpisala končni dogovor o prevzemu ameriške družbe Colt Holding Company LLC. V skladu s sporazumom bo družba CZG pridobila stoodstotni delež v Coltu za 220 milijonov ameriških dolarjev, kar je ekvivalent 4,7 milijarde čeških kron. 

Podjetje CZG – Skupina Česká zbrojovka SE (CZG) je kupilo legendarno ameriško orožarsko podjetje Colt Holding Company LLC, s čimer bo za 220 milijonov ameriških dolarjev, pridobilo stoodstotni delež v podjetju. Colt Holding Company LLC je matično podjetje ameriškega proizvajalca orožja Colt’s Manufacturing Company LLC. 

Združitev podjetij je ključen strateški korak za obe podjetji. Lubomír Kovařík, predsednik uprave in Izvršni direktor CZG, je ob tem naznanil, da je nakup Colta, legendarne ameriške orožarske blagovne znamke in nadvse ugledne znamke, tako na področju oboroženih sil, kot tudi med civilisti po vsem svetu, popolnoma v skladu z njihovo strategijo postati vodilni na področju industrije strelnega orožja ter ključni partner za oborožene sile, poroča lidovky

Češka zbrojovka zaposluje okoli 1650 ljudi po celem svetu
Kot je še dejal Kovařík so ponosni, da bodo v svoj portfelj vključili Colt, ki je že več kot 175 let nepogrešljiv zaveznik ameriške vojske. CZG je ob tem poudaril, da bo s prevzemom pridobil dodatne pomembne proizvodne zmogljivosti v ZDA in Kanadi ter razširil svojo globalno mrežo strank. Znano je, da je Colt dobavitelj ameriške vojske in prek kanadske hčerinske družbe tudi ekskluzivni dobavitelj osebnega orožja za vojaške enote v Kanadi. Novo poslovno priložnost, pa je pozdravil tudi izvršni direktor Colta Dennis Veilleux. Znano je, da je CZG eden vodilnih evropskih proizvajalcev osebnega orožja za oborožene sile, osebno obrambo, lov, športno streljanje in druge civilne namene. Na Češkem, v ZDA in Nemčiji zaposluje približno 1.650 ljudi. 

Legendarno ameriško orožarsko podjetje, Colt Holding Company LLC, ki že 175 let z orožjem zalaga ameriške oborožene sile, postaja last češkega podjetja Skupine CZG – Česká zbrojovka Group SE (CZG). (Foto: Colt)

Domen Mezeg