fbpx

Čehi razkrinkali Rusa, ki je želel z ricinom zastrupiti tri politike, ki so razjezili Putina!

Foto: epa

Češki mediji so identificirali človeka, ki naj bi bil ruski diplomat pod krinko, ki je pred dvema mesecema vstopil v državo s kovčkom, v katerem je imel ricin. Tarča načrtovanega napada z ricinom so bili trije lokalni politiki, med drugim praški župan, ki so tako ali drugače razjezili avtoritarca Vladimirja Putina.

Češki mediji so identificirali človeka, ki naj bi bil ruski diplomat pod krinko, ki je pred dvema mesecema vstopil v državo s kovčkom, v katerem je imel ricin. Nameraval je zastrupiti tri češke uradnike, ki so s svojimi dejanji razburili težkega ruskega avtoritarca Vladimirja Putina.

Končakov zanika navedbe medijev in trdi, da je imel v kovčku sladkarije in razkužila
Po poročanju češkega televizijskega programa naj bi šlo za 34-letnega Andreja Končakova, ki je z letalom priletel v Prago, ki že dolgo velja za središke ruskih vohunskih aktivnosti. Končakov je navedbe medijev zavrnil in je dejal, da naj bi imel v svojem kovčku sladkarije in razkužila, obtožbe pa je zanikal tudi Kremelj.

Praga je postala ena najbolj dinamičlnih evropskih prestolnic, Češka pa padcu komunizma zgodba

Praga je postala ena najbolj dinamičnih evropskih prestolnic, Češka pa padcu komunizma zgodba o uspehu. (Foto:EPA)

Tarča načrtovanega napada z ricinom trije lokalni politiki, ki so razjezili Putina
O načrtih za zastrupitev politikov z ricinom je sicer že aprila prvi poročal raziskovalni tednik Respekt in sicer v času, ko so se pojavila poročanja o domnevnem ruskem hekerju, ki je želel napasti ključno češko infrastrukturo. Tarče načrtovanega napada z ricinom naj bi bili praški župan Zdenek Hrib in še dve vodji mestnih okrožij Ondrej Kolar in Pavel Novotny.

Hrib se je med drugim zavzemal za poimenovanje trga pred ruskim veleposlaništvom po likvidiranem kritiku Putina Borisu Nemcovu, Kolar je skušal doseči umik kipa sovjetskega generala iz druge svetovne vojne, Novotny pa se je zavzemal za postavitev spomenika sovjetskim disidentskim vojakom, ki so se borili proti nacistom in so v zadnjih dneh druge svetovne vojne pomagali osvoboditi Prago.

Vsi trije lokalni politiki so zdaj pod neprekinjeno policijsko zaščito, predsednik vlade Andrej Babiš pa je bil odločen v napovedi, da Češka ne bo tolerirala vmešavanja katerekoli izmed tujih sil v svoje notranje zadeve, še poroča RFE/RL.

Rok Krajnc