fbpx

Cene električne energije v Evropi dosegajo rekordno vrednost, celo desetkrat višjo kot lani

Cene električne energije kar desetkrat višje kot lani (foto:epa)

Cene električne energije v Evropi so se povzpele na novo rekordno vrednost, s tem pa se je sprožila bojazen, da se lahko sedanja energetska kriza na celini le še poslabša. Po mnenju analitikov je rast cen električne energije predvsem posledica skokovite rasti cen zemeljskega plina, pričakuje pa se, da bodo visoke cene energentov postale nova realnost.

Evropske cene električne energije so že peti dan zapored rekordno visoke, , saj ruski pritiski na pretok zemeljskega plina in negotovosti glede drugih virov energije pretresajo celino. Zaradi omejenih zalog plina obstaja skrb, ali bo Evropi pozimi uspelo proizvesti dovolj električne energije, poroča češka tiskovna hiša Echo24. Rusija je drastično zmanjšala dotok plina v Evropo, ta je trenutno 20 odstotkov nižji od povprečja po odločitvi Evropske unije za vrsto protiruskih sankcij kot povračilo za invazijo na Ukrajino. Po mnenju analitikov danske elektroenergetske družbe Energi Danmark še ni jasnih znakov, da bi se rast cen električne energije kmalu umirila.

Nemška osnovna moč za leto vnaprej (referenčna evropska cena) se je v torek povečala za 5,5 odstotka in dosegla rekordnih 505 evrov (512 USD) na megavatno uro, kažejo podatki Bloomberga. Skok cen zemeljskega plina, ki je ključni vložek pri večini proizvodnje električne energije,  je vzrok za približno 500-odstotno zvišanje cen električne energije v zadnjem letu. Cene električne energije v Franciji dosegajo rekordne vrednosti, in sicer več kot 600 evrov za megavatno uro. Na portalu ECO2Mix, kjer so podatki o aktualnih cenah električne energije, smo dobili podatke za lansko in letošnje leto. Primerjava je šokantna, pred enim letom je elektrika v mnogih državah znašala eno desetino današnje cene.

Primerjava cen električne energije med lanskim in letošnjim letom (Foto: zajem zaslona)

Cene zemeljskega plina so leta 2022 narasle zaradi ruskega zmanjšanega izvoza v Evropo. Prejšnji mesec je njeno državno podjetje Gazprom zmanjšalo pretok plina po plinovodu Severni tok 1 v Nemčijo na nizkih 20 odstotkov. Nizozemske terminske pogodbe za zemeljski plin TTF (virtualna trgovalna točka za zemeljski plin na Nizozemskem) so se v torek podražile za skoraj 8 odstotkov na 237,50 evra za megavatno uro, kar je najvišja raven od začetka marca. V ponedeljek opoldne je pridobila približno 4 odstotke in dosegla nad 214 evrov za MWh. Pred letom dni je bila pod 30 evri za MWh.

Vetrnice (Foto: epa)

Drugi viri bi lahko zagotavljali manj, kot so upali
Poleg padca ruske oskrbe so evropske vlade zaskrbljene, da bi lahko drugi viri energije letos zagotovili manj, kot so upali. V Franciji bo na primer proizvodnja jedrske energije najnižja v zadnjih letih, saj se elektrarne spopadajo s težavami pri vzdrževanju. Zaradi nizke gladine Rena, ki teče skozi Nemčijo, se bojijo, da bo onemogočen pretok blaga, dizla in premoga skozi zahodno in srednjo Evropo. To bi lahko potisnilo industrijske obrate k uporabi zemeljskega plina, kar bi povečalo pritisk na cene. Podjetja in potrošniki se spopadajo z visokimi stroški energije, zaradi česar mnogi ekonomisti pričakujejo, da bodo evroobmočje v prihodnjih mesecih potisnili v hudo in trajno gospodarsko recesijo.

Zaradi inflacije porast nemirov
Iz češke Trinity Bank so po poročanju RMX sporočili, da so cene električne energije v Nemčiji izven meja doslej normalnega, da pa bo zelo draga elektrika za češka gospodinjstva problem še vrsto let. Kljub mnenju nekaterih, da bi lahko bila elektrika zelo draga le naslednji dve kurilni sezoni, pa drugi govorijo o petih letih. Rast cen energentov je dvignila inflacijo v evropskih državah in povečala stroške za gospodinjstva in podjetja. Evropske vlade si prizadevajo ublažiti učinke drage energije, vendar nekateri uradniki že svarijo pred morebitnimi socialnimi nemiri in celo nasiljem, saj inflacija še naprej bremeni državljane.

Tanja Brkić