fbpx

Cene zemeljskega plina v enem dnevu skočile za 41 odstotkov

Shranjevanje plina v Ukrajini (foto: EPA)

Na amsterdamski borzi (APX) že četrti dan zapored rastejo cene zemeljskega plina. Te so v četrtek poskočile za kar 41 odstotkov na 125 evrov na megavatno uro.

Cene zemeljskega plina so naraščale že ves teden pred eskalacijo napetosti v Ukrajini, ruska invazija v Ukrajino pa jih je pognala v nove višave. Še posebej naj bi skok v cenah zemeljskega plina bil opazen po najavi ukrajinskega notranjega ministra, naj se prebivalci Kijeva skrijejo v zaklonišča.

Po poročanju Remix News trenutna kriza v Ukrajini samo še slabša že tako hudo energetsko krizo v Evropi. Več kot tretjina Evrope je odvisna od uvoženega plina iz Rusije, medtem ko pride iz Rusije v EU kar 90 odstotkov vsega uvoženega zemeljskega plina.

Ukrajinci krepijo varovanje plinovoda

Ukrajinski operater plinovoda GTSOU je izpostavil, da plin iz Rusije še vedno teče proti Evropi, medtem ko naj bi okrepili varovanje plinovoda. Analitiki predvidevajo, da bi znale cene plina v primeru napada na plinovod ali sabotaže tega še dodatno poskočiti. Medtem dobava plina iz Rusije poteka nemoteno.

Namestnik predsednika varnostnega sveta Ruske federacije Dimitrij Medvedjev (foto: EPA)

Rusi s prstom kažejo na Nemce, ki so v odziv na rusko vojaško akcijo v Ukrajini prekinili certificiranje plinovoda Severni tok 2, ki bi, ko začne delovati, Evropi lahko dobavljal plin mimo Ukrajine. Med vrsticami je razbrati, da je za visoke cene plina v Evropi odgovorna kar Nemčija, nekaj, na kar je pred dnevi opozoril tudi namestnik predsednika varnostnega sveta Ruske federacije Dimitrij Medvedjev.

Delovanju plinovoda Severni tok 2 se na vse kremplje upirajo tudi Američani, ki si želijo, da bi EU zemeljski plin uvažala iz ZDA. EU je temu, navkljub zasoljenim ameriškim cenam, celo naklonjena. Medtem si bančniki pri Goldman Sachsu in JP Morgan že manejo roke zaradi obetov, da bi zaradi motenj pri ruski dobavi nafte cene lahko dosegle tudi 120 dolarjev na sod nafte.

Ivan Šokić