fbpx

Ceneje in bolj učinkovito kot uvoz migrantov v Evropo: Poljska ponuja pomoč sirijskim beguncem v Jordaniji

Poljska ministrica za humanitarno pomoč Beata Kempa na obisku v begunskem taborišču Zaatari

Poljska ministrica za humanitarno pomoč Beata Kempa in poljski veleposlanik v Jordanu Andrzej Świeżaczyński sta se v ponedeljek srečala z upravitelji begunskega taborišča Zaatari v severni Jordaniji. Na svoji štiridnevni turneji po državi je ministrica zagotovila, da bodo vsi, ki zaprosijo za denarno pomoč, to tudi dobili iz za ta namen predvidenega državnega proračuna. Poljaki so mnenja, da je ceneje in bolj učinkovito pomagati beguncem v državah njihovega izvora, kakor pa uvažati migrante v Evropo.

Ministrica Kempa je na svojem obisku v Jordaniji obiskala begunska taborišča Zaatari in Azraq. Prav tako se je po poročanju Voice of Europe sestala s predstavniki UNICEF-a, Sklada za otroke ZN in predstavniki jordanske vlade v Ammanu. V izjavi za javnost je povedala: “Kdorkoli se prijavi za pomoč, kdorkoli rabi pomoč, bo dobil pomoč iz našega državnega proračuna.”

Na njenem obisku po državi jo je spremljala skupina zdravnikov iz Vojaškega inštituta za medicino v Varšavi z namenom, da med begunci v taboriščih identificirajo najbolj nujne zdravniške oskrbe. Prejšnja premierka Beata Szydło je v preteklosti povedala, da je ceneje in bolj učinkovito pomagati beguncem v njihovih državah, kakor pa podpirati zblojeno EU migrantsko politiko odprtih mej, ki ni sposobna ustaviti navala migrantov.

Ivan Šokić