fbpx

Češki predsednik Zeman je pozval državljane, naj se oborožijo, da bodo lahko streljali na teroriste

Foto: STA

Češki predsednik Miloš Zeman je zaradi vedno bolj prisotne grožnje terorizma pozval državljane naj se oborožijo. Deset milijonov Čehov namreč razpolaga s skoraj milijon kosi strelnega orožja, Češka pa ima enega najbolj liberalnih zakonov o orožju.

Zeman je v začetku meseca v intervjuju za najbolj brani časopis Blesk Čehe pozval, naj se oborožijo, naj kupujejo orožje, da bodo lahko, če pride do terorističnega napada, streljali na napadalce. Ob tem je pohvalil svojo ženo Ivano, ki je že kupila pištolo in pridno vadi streljanje. “Verjamem, da me bo zaščitila pred teroristi, čeprav mene varujejo predvsem moji varnostniki,” je dejal češki predsednik.

Zeman tako kot Trump: Če bi imeli orožje, bi se lahko branili
Zeman je v intervjuju ponovil svoje izjave po terorističnih napadih v Franciji in Nemčiji, da bi bilo med državljani manj žrtev, če bi bili oboroženi in bi lahko z ognjem odgovorili na napad.

Od začetka letošnjega leta se je na Češkem število dovoljenj za strelno orožje povečalo za 5.944, tako da je oboroženih Čehov že skoraj 300.000. Na Češkem, ki ima sicer okoli 10 milijonov prebivalcev, je v lasti zasebnikov 784.722 kosov orožja. Zakon o orožju je zelo liberalen, saj lahko sredstva za samoobrambo, kot so plinske pištole, spreji, elektrošokerji in električni pendreki, kupi vsakdo. Za njih ne potrebuješ dovoljenja, iz zakona o orožju so izločeni.

A. R., povzeto po Reporter