fbpx

Človeka, ki je veljal za očeta putinizma, sprejeli v bolnišnico – sumijo zastrupitev

Vladimir Putin in Anatolij Čubajs (Foto: epa)

Anatolij Čubajs, nekdanji vodja ruskega vzajemnega sklada Rusnana in nekdanji predstavnik Vladimirja Putina za trajnostni razvoj pri mednarodnih organizacijah, je bil sprejet v evropsko bolnišnico z Guillain-Barréjevim sindromom, poroča Ksenia Sobchak v svojem kanalu Telegram.

“Pravkar sem govorila z njegovo ženo. Njegovo stanje je nestabilno. Kar naenkrat se je poslabšalo, njegove roke in noge so otrpnile.” Čubajs naj bi ženi sam povedal, da so ga sprejeli v bolnišnico, v sicer neznani zahodno-evropski državi in mu postavili diagnozo Guillain-Barréjev sindrom. “Njegovo stanje je zmerno hudo, a stabilno, je sporočila Sobchakova.

Guillain-Barréjev sindrom (GBS) je redka bolezen, pri kateri človeški imunski sistem prizadene lastne periferne živce. Začetni simptomi Guillain-Barréjevega sindroma vključujejo šibkost ali mravljinčenje. Običajno se začnejo v nogah in se nato razširijo na roke. Pri nekaterih ljudeh lahko ti simptomi povzročijo paralizo nog, rok ali obraznih mišic.

Čubajs in Putin sta dolgo veljala za zaveznika, saj se mu je Čubajs povsem podredil. (Foto: EPA)

Po poročanju kanala Beware the News Telegram so strokovnjaki v zaščitnih oblekah pregledovali sobo, v kateri je bil Čubajs, ko mu je postalo slabo, medtem ko so policisti zasliševali priče. Obstajajo sumi, da je bil zastrupljen. Spomnimo, v preteklosti je podobna usoda doletela marsikaterega kremeljskega kritika. Leta 2006 so z radioaktivnim polonijem zastrupili bivšega vohuna KGB Aleksandra Litvinenka. Leta 2018 sta bila zastrupljena Sergej Skripal – prav tako bivši vohun – in njegova hčerka Julija. Angleške obveščevalne službe so izsledile dva vohuna ruskih obveščevalnih služb, ki sta bil za dejanje odgovorna. Leta 2020 je bil z novičokom – živčnim strupom, ki ga uporablja ruska vojska – zastrupljen kremeljski kritik in aktivist Aleksej Novalni.

Kdo je Antalij Čubajs?

Čubajs se je rodil leta 1955 v v litovsko-ruski družini. V Sovjetski zvezi je poleg Kodorovskega veljal za vzhajajočo zvezdo novega – takrat še prikritega – ekonomskega liberalizma. V Jelcinovi vladi je bil kot sekretar odgovoren za privatizacijo državne industrije, ki pa se je podobno kot v Sloveniji zgodila na zelo netransparenten način, saj se je večina premoženja koncentrirala v rokah oligarhov pod vodstvom Čubajsovega dobrega prijatelja Borisa Berezovskega. Ti, ki so v zgodnjih devetdesetih mimo Borisa Jelcina praktično vodili notranjo ekonomsko politiko. Čubajs je bil eden od ključnih ljudi, ki je Putina pripeljal iz St. Peterburga v Moskvo, saj ga je prevzela Putinova neizprosnost in sposobnost poslovati z mestnim mafijskim podzemljem. Ko je Putin prevzel Kremelj, sta bila Berezovski in Čubajs postavljena na stranski tir. Berezovskega, ki je hitro postal eden največjih Putinovih kritikov, potem ko si je ta podrejal institucije, so v skrivnostnih okoliščinah našli obešenega v Veliki Britaniji. Čubajs se je za razliko od Berezovskega Putinu politično in osebno podredil, kar je najbrž tudi razlog, zakaj je danes še živ.

Več let je vodil skrivnostni vzajemni sklad Rusnana, za katerega nihče točno ne razume s čim se ukvarja, analitiki pa špekulirajo, da gre za enega od Putinovih obvodov za parkiranje ukradenih javnih financ v tujih offshore centrih. Putin je Čubajsa postavil za ruskega predstavnika za trajnostni razvoj pri mednarodnih organizacijah, a je kmalu po začetku vojne odstopil, ker se ni strinjal z agresijo na Ukrajino in pobegnil iz države. Ni povsem znano v kateri državi se je skrival, so pa ga varnostne kamere marca letos posnele pred turškim bankomatom, kako zakrit s kapo na glavi dviguje gotovino. Ni jasno, ali je bila Turčija njegova končna destinacija.

Sara Kovač