fbpx

Covid pozitivni olimpijci poročajo o slabih razmerah v kitajskih karantenskih hotelih

Fotografija sobe v kateri je morala necepljena švicarska deskarka preživeti kar 21 dni - a se nad tem ni pritoževala (Foto: splet)

Tuji mediji poročajo, da Kitajska zimske olimpijce, pozitivne na koronavirus, zadržuje v nerazumnih pogojih karantene. Športniki in njihove delegacije so bili izredno kritični do karantenskih hotelov, v katere so športniki poslani po pozitivnih rezultatih testov na koronavirus. Tudi slovenski deskar Žan Košir je povedal, da so bile razmere v posebnih hotelih za pozitivne na virus slabe, posebej glede hrane. Vsi obroki so bili popolnoma isti, v zadnjem obdobju se je stanje nekoliko izboljšalo, predvsem zaradi velikega pritiska številnih reprezentanc, ki imajo tam tudi svoje okužene športnike. Košir je še poročal, da je bil hotel zaporniški. O slabi hrani je poročala tudi biatlonka Valeria Vasnecova, ki  bo zaradi izolacije zamudila olimpijske igre. Ni sicer jasno, kateri športniki morajo iti v karantenske hotele, saj so tja poslani nekateri, ki so bili pozitivni na testu, drugi pa lahko ostanejo s svojo ekipo v olimpijski vasi.

“Boli me trebuh, zelo sem bleda in imam velike črne kolobarje okoli oči. Želim, da se vse to konča. Jokam vsak dan. Zelo sem utrujena,” je na svojem Instagram profilu potožila ruska biatlonka Valeria Vasnecova. Vasnecova je kritizirala obroke hrane, ki jih je prejela, ki so vključevali “navadne testenine, pomarančno omako, zoglenelo meso s kostjo, nekaj krompirja in brez zelenjave”, poroča Associated Press. Dejala je, da je bil obrok “zajtrk, kosilo in večerja že pet dni“. V karantenskem hotelu je Vasnecova opravila raziskavo in ugotovila, da imajo športniki najslabšo hrano. Ko je šla po hrano, ki so ji jo nastavili pred vrata, je pogledala škatle, ki so stale na njenem hodniku. Pred tistimi vrati, ki so bila označena z znakom, da gre za olimpijske tekmovalce, je bila nastavljena slabša hrana kot pri ostalih. To je tudi dokazala s fotografijo hrane, ki so jo postregli njenemu ekipnemu zdravniku, ki je bil prav tako pozitiven in je živel dve nadstropji nižje. Dobil je sveže sadje, solato in kozice z brokolijem.

Dirk Schimmelpfennig, vodja nemške olimpijske delegacije, je razmere v karanteni označil za nerazumne, po tem ko je bil pozitiven tudi test trikratnega olimpijskega dobitnika zlate medalje, smučarskega skakalca Erica Frenzela. Schimmelpfennig bi si želel večje, bolj higienske prostore in bolj redno dostavo hrane, tako da so športniki, ki so na koncu izpuščeni, še vedno sposobni za tekmovanje, navaja AP. Belgijska skeleton sankačica Kim Meylemans, ki se je z virusom okužila že pred mesecem, je bila končno izpuščena iz karantenskih hotelov, potem ko je na družbenih omrežjih objavila pretresljiv video. Meylemansova naj bi bila dva tedna sama v karanteni, kjer je morala opraviti po dva PCR-testa na dan. “Naš glavni cilj je bil, da Kim čim prej pripeljemo v olimpijsko vas v Yanqingu. Zato smo zelo veseli, da je to zdaj uspešno doseženo. Razumemo, da so ukrepi nujni za varovanje varnosti in zdravja udeležencev iger, vendar verjamemo, da bi moral biti športnik vedno v središču takšnega pristopa,” so sporočili iz belgijske delegacije.

https://twitter.com/blf_tv/status/1489630350171066375?s=20&t=r46_EpIAIFVE5darTwr8_Q

Slovenski deskar Žan Košir je za Dnevnik povedal, da so obroki v zadnjem tednu postajali vse bolj raznoliki, vendar vseeno hladni. V sobah namreč ni mikrovalovnih pečic, niti hladilnikov, le z grelnikom vode si je možno pripraviti topel čaj ali kavo. Tiskovni predstavnik organizatorjev Zhao Weidong je v današnjem pogovoru z mediji tudi dodal, da lahko športniki, ki so v izolaciji, odslej naročijo hrano, ki jo zanje pripeljejo iz olimpijske vasi.

Sara Bertoncelj