Črni petek v Savdski Arabiji: Obglavili jih bodo kar 50, med njimi več najstnikov

Foto: Epa

Savdska Arabija bo v enem samem dnevu obglavila več kot 50 obsojencev za terorizem, med katerimi so tudi najstniki. Namero so ostro obsodili v Amnesty International, kjer pravijo, da so usmrtitve krinka za nabiranje političnih točk.

Informacijo so lansirali savdski mediji, ki poročajo, da bodo oblasti v naslednjih nekaj dneh usmrtile 55 teroristov in kriminalcev Al Kaide. Še vedno ni natančno jasno, kje in na kakšen način bodo usmrčeni, vendar predvidevajo, da bodo eksekucije po petkovi molitvi.

Želite izvedeti več: Masleša, zadnji, ki je izrekel smrtno kazen.

Hoteli napasti z jedrskim orožjem
Po poročanju medijev so bili teroristi obsojeni vstaje, napadov na varnostne organe, poskusa strmoglavljenja vlade s pomočjo uporabe eksplozivnih sredstev “zemlja- zrak”, zaradi katerih je umrlo 100 civilistov in 71 pripadnikov varnostnih organov. Eden od njih je celo obsojen nakupa jedrskega orožja, vrednega 1,5 milijona dolarjev, v Jemnu.

Amnesty International odločno proti
Načrt saudskih oblasti so odločno kritizirali v organizaciji Amnesty International, ki pravi, da “bi usmrtitev desetin ljudi v enem dnevu pomenil nezaslišan in nizek padec za Savdsko Arabijo.” Savdska sodišča so znana po zelo skrivnostnih ter arbitrarnih odločitvah, zato takšna sporočila jemljejo izredno resno.

Med čakajočimi na smrtno kazen tudi najstniki
Matere petih na smrt obsojenih najstnikov so se pritožile pri savdskem kralju Salmanu in zahtevale pomilostitev svojih otrok. “Kazni, izrečene nad našimi otroki, so edinstvene v zgodovini savdskega sodstva,” je izjavila mati enega mladostnika. Po njihovem mnenju ni šlo za pošten sodni postopek, saj so bila priznanja krivde izsiljena z mučenjem, obsojenci niso imeli možnosti do zagovornika, sodniki pa so bili med postopkom pristranski.

Rekordno leto usmrtitev za Savdsko Arabijo
Število eksekucij v Savdski Arabiji je v tem letu močno poskočilo, saj naj bi jih izvršili že 150, kar je 26-odstotni porast v primerjavi s prejšnjim letom. Številka smrtnih kazni tako dohiteva rekord iz leta 1995, ko so usmrtili kar 192 ljudi, še poročajo pri Amnesty International.

M. P.