fbpx

Da je Madžarska zavrnila finančno pomoč Ukrajini, so lažne novice

Viktor Orban. (Foto: epa)

Čeprav so levičarski mediji pisali in zatrjevali, da je Madžarska zavrnila finančno pomoč Ukrajini, to ne drži. Levičarski iberalni madžarski portal 444.hu, za katerim domnevno stoji George Soros, je sprožil lažno informacijo, da je madžarski finančni minister Mihaly Varga v torek dal veto na 18 milijard evrov ugodnega posojila EU Ukrajini, ki naj bi ga zagotovila leta 2023. Na zasedanju Ecofin naj bi se zbrali gospodarski in finančni ministri držav članic EU, prisotni ministri držav članic pa pravzaprav sploh niso glasovali o celotnem paketu pomoči EU Ukrajini.

Čeprav madžarski levičarsko-liberalni tisk trdi, da je madžarski finančni minister blokiral odobritev finančne pomoči Ukrajini, je dejstvo, da glasovanja o posojilu sploh ni bilo.

Sprememba večletnega finančnega okvira (VFO) Evropske unije za obdobje 2021–2027 in vprašanje makrofinančne podpore (MFP), ki naj bi bila zagotovljena Ukrajini v letu 2023, sta bila umaknjena z dnevnega reda omenjenega glasovanja, za katerega so levičarski mediji dejali, da je bila izglasovana odtegnitev pomoči Ukrajini. Glasovali so o tretji točki zakonodajnega svežnja, o 18 milijard evrov vredni finančni pomoči Ukrajini, in sicer o spremembi proračunske uredbe, ki bi EU omogočila, da najame posojilo za Ukrajino v okviru svoje strategije razpršenega financiranja. Finančni minister Mihaly Varga je v torek na zasedanju Ecofin glasoval proti, piše novičarski portal Origo.

Madžarska ni odtegnila pomoči Ukrajini
To potrjuje tudi sporočilo za javnost madžarskega finančnega ministrstva. V izjavi ministrstva piše, da v nasprotju z danes napačno objavljeno novico v tisku 18 milijard evrov vredna pomoč Ukrajini ni bila na dnevnem redu torkovega zasedanja Ecofina in da so vse nasprotne trditve lažne novice. Poleg tega glasovanje madžarskega finančnega ministra ni presenetljivo, saj je madžarska vlada že večkrat jasno povedala, da ne podpira skupnega zadolževanja. Premier Orban je to poudaril na zasedanju Stalne madžarske konference (MAERT) že sredi novembra: Madžarska ne bo sprejela, da bi morale države članice Evropske unije najeti skupno posojilo za pomoč Ukrajini.

Madžarski minister za finance in nekdanji minister za gospodarstvo Mihaly Varga (Foto: epa)

“Cena vojne ni samo obnova tega, kar je zdaj uničeno. Izkazalo se je, da je v težavah tudi delovanje ukrajinske države. Ker Ukrajina ne more izplačevati pokojnin ali vzdrževati infrastrukture, se je obrnila na Zahod, Evropsko unijo, in prosila za denar. Samo za delovanje ukrajinske države bi morali dati 18 milijard evrov na leto. In EU želi vse to narediti s skupnim posojilom in se spremeniti v skupnost skupaj zadolženih držav,” je prejšnji petek za javni radio dejal madžarski premier. “To ne bi bila več skupnost sodelujočih držav članic, temveč skupnost skupnega dolga, ki bi ga morali nositi tudi naši vnuki. Tega ne podpiramo, več držav je že zadolženih, ne da bi pomagale Ukrajincem. Sredstva, namenjena pomoči Ukrajini, moramo pretehtano razdeliti med seboj; to lahko samo podpiramo,” je dejal Orban, piše Magyar Nemzet.

Evropska komisija je Ukrajini predlagala finančno podporo v višini 18 milijard evrov za eno leto z najemom diskontiranih dolgoročnih posojil, črpanih na kapitalskih trgih.

Ana Horvat