fbpx

Danilo Türk v drugem krogu padel v bitki za novega generalnega sekretarja ZN

Foto: epa

V drugem od več poskusnih glasovanj za izbiro kandidata za generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu organizacije je največ podpore dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres, nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk pa je zdrsnil na četrto mesto. 

Türk je v današnjem glasovanju zdrsnil na četrto mesto. Kot navaja Svetovna federacija društev za Združene narode (WFUNA) na Twitterju, je prejel 7 glasov podpore in 3 nevtralne glasove, 5 držav pa mu je kandidaturo odsvetovalo. Podatki so sicer neuradni, saj glasovanje poteka v tajnosti.

Na prvem poskusnem glasovanju, 21. julija, se je Danilo Türk med 12 kandidati uvrstil na drugo mesto. Takrat je dobil 11 glasov podpore, 2 nevtralna glasova, 2 državi pa sta mu kandidaturo odsvetovali. Türk svoj rezultat opravičuje, da je šlo za taktično potezo in da je z izidom zadovoljen, vseeno pa očitno nekdanjemu slovenskemu predsedniku države, ki je državljane delil na prvorazredne in drugorazredne, podpora pada. Kandidaturo mu je odsvetovalo kar 5 držav.

Najbližje zmagi Guterres
Antonio Guterres
je v drugem glasovanju prejel 11 glasov podpre in 2 nevtralna glasova, 2 državi pa sta mu kandidaturo odsvetovali. To pomeni, da se mu je podpora v primerjavi s prvim krogom glasovanja nekoliko znižala – v glasovanju, 21. julija, je prejel 12 glasov podpore in 3 nevtralne glasove, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na drugo mesto se je v današnjem poskusnem glasovanju uvrstil nekdanji srbski zunanji minister Vuk Jeremić, na tretje argentinska zunanja ministrica Susane Malcorre, peta je šefica Unesca Irina Bokova, ki se je v prvem glasovanju uvrstila na tretje mesto.

Kako poteka glasovanje?
Poskusno glasovanje je potekalo z glasovnicami, na katerih so imeli člani Varnostnega sveta tri izbire pri imenu kandidata oziroma kandidatke. Obkrožili so lahko “se spodbuja”, “se ne spodbuja” ali pa “brez mnenja”.

V skladu z ustanovno listino ZN mora Varnostni svet izbrati kandidata in ga potem priporočiti Generalni skupščini ZN v potrditev. Pet stalnih članic ima pravico do veta in njihova beseda je odločilna, vendar pa pri poskusnih glasovanjih negativno mnenje stalne članice še ne pomeni avtomatičnega konca kandidature. Sicer pa sistem spodbuja iskanje najmanjšega skupnega imenovalca, torej kandidata, ki je za peterico velikih sil najmanj moteč.

Končna odločitev o novem generalnem sekretarju bo predvidoma padla oktobra ali novembra, položaj pa bo prevzel s 1. januarjem 2017.

J.F., STA