Davki na meso bodo najbolj prizadeli revne, z njimi pa si bodo žepe napolnile ekosocialistične elite!

Foto: iStock

V vse več državah nekateri aktivisti in ekosocialistične elite v imenu varovanja okolja družno pritiskajo k povečanju obdavčitve mesa, kar pa ne le, da ne bi imelo dejansko nikakršnih učinkov na okolje, pač pa bi predvsem prizadelo revne, ki bi meso začelo nadomeščati tudi z bolj škodljivimi alternativami. Situacija bi bila enaka kot v primeru ukinjanja jedrske energije v nekaterih državah, kjer se ta v veliki meri nadomešča z bolj onesnažujočim premogom. Preberite, kaj je o tem napisal novinar Igor Ogorodnev!

Novinar RT Igor Ogorodnev je v svojem zapisu opisal, kako pride do sprejetja nepriljubljenih in neučinkovitih okoljskih politik, ki najtežje prizadenejo prav najrevnejše prebivalce: “Ste sredinska vlada v demokratični zahodni državi. Želite, da ljudje mislijo, da ukrepate glede okolja, a verjamete v potrošniški kapitalizem in posledično ne želite razgraditi dobičkonosne mašinerije, ki pravzaprav prispeva največ izpustov toplogrednih plinov. Verjamete v ideale Zelenega New Deala, a samo zato, ker veste, da se ne bo nikoli uresničil.” Davek na meso je odlična priložnost in bi takšni vladi predstavljal visoko simbolno vrednost kljub siceršnji neučinkovitosti; vlada namreč lahko trdi, da pri tem varuje dobrobit živali, javno zdravje in okolje. Vse skupaj bi poželo pohvale levo usmerjenih medijev, prav tako, kot se je to zgodilo v številnih državah ob uvedbi prepovedi plastičnih vrečk.

Davek na meso bi najbolj prizadel revne, medtem ko bi ekosocialistične elite še naprej jedle toliko mesa kot prej
A za razliko od drugih prepovedi bi, kot pojasnjuje Ogorodnev, ljudje prepoved mesa ali pa omejitev porabe vseeno lahko dojeli kot pretirano avtoritaren ukrep, zato bi vlada to upravičevala z nekaterimi psevdoznanstvenimi raziskavami, kot na primer s tisto z oxfordske univerze iz leta 2016, ki pravi, da bi prehod v vegetarijanstvo rešil 8 milijonov življenj in prihranil 1,5 bilijona dolarjev, ali pa tista, ki trdi, da uživanje mesa ubije 2,4 milijona ljudi letno. Ena izmed raziskav je celo trdila, da bi vegetarijanske ZDA povzročile enak vpliv, kot če bi s cest na globalni ravni umaknili 60 milijonov avtomobilov, svoje pa dodajo tudi organizacije, kot je PETA, ki s širjenjem slik industrijske živinoreje skušajo vplivati na čustva ljudi. Na koncu se davek morda sploh ne bi imenoval davek ali pa trošarina, pač pa bi bil uveden v nekakšni prikriti obliki, kot na primer v Nemčiji, kjer razmišljajo o obdavčitvi mesa po višji, 19-odstotni stopnji DDV, namesto nižje, 7-odstotne stopnje. Bogate ekosocialistične elite, ki so podpirale povišanje davka na meso in lobirale za njegovo uvedbo, bodo seveda še vedno jedle toliko mesa, kolikor jim bo ustrezalo. A običajni ljudje, predvsem tisti z nižjimi dohodki, bodo utrpeli posledice morebitne odločitve vlade.

Foto: Facebook

Obdavčevanje mesa Ogorodnev primerja z ukinjanjem jedrskih elektrarn, ki se jih nadomešča s premogom
Nekateri bodo sicer res pojedli več hrane rastlinskega izvora, drugi bodo plačevanje davka kompenzirali s kupovanjem mesa nižje kakovosti, kar bi prav tako utegnilo vplivati na njihovo zdravje in je morda bolj obremenjujoče za okolje kot dražje meso, nekateri pa bodo kljub omejenim dohodkom še naprej uživali v enakem jedilniku kot pred uvedbo davka. A morda jim bo zmanjkalo denarja za popravilo avtomobila ali odhod na počitnice. V najhujših primerih najrevnejši ne bodo več zmogli kupovati mesa in ga bodo nadomestili z zamrznjenim ocvrtim krompirčkom in drugo procesirano hrano. Kot konkretne rezultate Ogorodnev za konec navede, da bi se globalni izpusti toplogrednih plinov zmanjšali za zgolj 2,6 odstotka, če bi celotne ZDA prenehale jesti meso. Obdavčevanje mesa Ogorodnev primerja z nekaterimi drugimi perverzijami na področju okoljske politike, kot je na primer prepovedovanje jedrskih elektrarn, ki večinoma privede do povečane porabe premoga, ali pa subvencioniranje biogoriv, ki vodi do uničevanja gozdov.

TEŠ (Foto: STA)

Tudi na Danskem in v Veliki Britaniji pritiskajo k dodatni obdavčitvi mesa
Pri vsem tem gre za globalen trend levičarjev in še enega izmed načinov, kako čim bolj omejiti svobodo državljanov, kot je že v začetku leta opozoril znani angleški novinar James Delingpole, pri čemer je na portalu Breitbart navajal primere delovanja nekaterih levičarskih aktivističnih strokovnjakov. V Veliki Britaniji se tako vrstijo pozivi k omejevanju mesa, med drugim bi takšne izdelke opremili s slikovnimi opozorili, kakršnih smo že vajeni na tobačnih izdelkih, nekateri strokovnjaki pa so v tem kontekstu slanino celo označili kot nov tobak. Da pa levičarski aktivizem utegnemo davkoplačevalci drago plačevati, kažejo nekatera prizadevanja v ZDA, Veliki Britaniji in na Danskem, kjer se pod pretvezo varovanja zdravja prebivalstva in varovanja okolja že vrstijo pritiski po dodatni obdavčitvi rdečega mesa. Novembra lani je BBC poročal, da je ena izmed nedavnih študij v Veliki Britaniji predlagala uvedbo dodatnega 14-odstotnega davka na rdeče meso in kar 79-odstotnega davka na predelano meso, s čimer naj bi država privarčevala 700 milijonov funtov, po zagotovilih nekaterih strokovnjakov pa naj bi to pripomoglo k varovanju zdravja in okolja. Po drugi strani pa bi se v tem primeru cena nekaterih najbolj priljubljenih izdelkov, kot so na primer hrenovke, na policah trgovske verige Tesco kar podvojila, pri čemer bodo spet najbolj prizadeti tisti z nižjimi dohodki!

Rok Krajnc