fbpx

Decembra se sprejema Marakeška deklaracija, ki državam jemlje suverenost glede odločanja o sprejemanju migrantov in ki cenzurira in preganja vse, ki so proti migracijam

Foto: afp

V Maroku se bo v decembru odvijala potrditev Marakeške deklaracije, s katerim se želi legitimizirati migrantske tokove v Evropo. Če je bil dokument, ki ga je podpisal Miro Cerar, ko je bil v odstopu, vreden obsojanja, ni z novo verzijo nič drugače. Ta pove še manj, a ostaja ista katastrofa.

V Marakešu se bo 10 in 11. decembra 2018 odvijal slavnostni dogodek znotraj okvirov OZN, na katerem nameravajo z glasovanjem in ne samim podpisom potrditi tako imenovani dogovor za globalne, varne, urejene in zakonite migracije (The Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration – GCM).

Kakor je zapisano v samem dokumentu, ki je dostopen na spletu, ta za državo neposredno ni pravno zavezujoč, temveč mednarodno politično zavezujoč. Kakor je povedal naš vir, se z dokumentom “postavlja okvir za obstoječe in bodoče migracijske tokove. Sporazum ima ambicijo koordinirati napore tako mednarodnih organizacij kot samih držav, v smeri doseganja ciljev iz dokumenta.” 

Dogovor, ki državam jemlje suverenost
S tem dogovorom bi se države, med njimi tudi Slovenija, odpovedale suverenemu odločanju na področju politike priseljevanja v državo. Iz tega razloga sta od dogovora že odstopili ZDA in Madžarska. Ravno tako pa so odstop od dogovora napovedale še nekatere druge evropske države. Dokument, pri usklajevanju katerega je sodelovala tudi Slovenija, vsebuje obširen nabor pravic migrantov in mehanizme, kako naj bi se dokument implementiral v praksi.

Miro Cerar (Foto: STA)

Kakor je bilo pričakovati, je dokument v primerjavi s prvotno verzijo, ki jo je spomladi podpisal takratni premier v odstopu Miro Cerar, ki bi moral opravljati zgolj tekoče posle, nekoliko spremenjen. Jezik, ki je prej namerno mešal kategoriji beguncev in migrantov, je zdaj jasnejši, a to ne pomeni, da se je načrt izvirnika v kakršni koli meri spremenil. Jasno je namreč, da za OZN ne obstaja drugačen načrt kot eksplicitno naseljevanje migrantov v Evropo.

Edina resnična razlika v primerjavi s pomladansko marakeško deklaracijo je v tem, da se za razliko od prejšnjič tokrat odkrito dela v smeri čim večjih in uspešnih migracij v Evropo. Globalistom niti na kraj pameti namreč na pade, da si države ne želijo stalnega neskončnega vala priseljevanja v Evropo. Obnašajo se kot da je zdaj, ko je poskrbljeno za distinkcijo med begunci in migranti, vse v najlepšem redu in bodo Evropske države tiho sprejele vse migrante. Ravno tako se pojavlja izraz neregularnih migracij, kar označuje ilegalne migrante. Večkrat je poudarjeno, da se moramo izogibati “neregularnim” migracijam v prid “regularnim,” kar je problematično iz več različnih vidikov, tako ekonomskega, varnostnega kot kulturnga.

Še hujša cenzura
Dokument je v sami srži nedemokratičen. Predstavlja idejo cenzure in preganjanja vseh, ki nasprotujejo priseljevanju, in zagovarja pregon vseh, ki jih oblasti označijo za rasiste, ksenofobe ali kateri koli drugi izraz bo v danem trenutku popularen. Prizadevajo si celo, da bi v te svoje gonje vključili tako šolski sistem kot verske voditelje, ki bi pridigali o sprejemanju in toleranci. Kakor je jasno razvidno, gre za grob poseg države v Cerkev, kar samo po sebi pomeni konec sekularne države kot take. Cerkev in država v takem sistemu nista več ločeni, temveč je cerkev podložna državi. Kar je še huje, gre za celovit načrt indoktrinacije otrok v šolskem sistemu.

Migranti, ki jih “humanitarne” organizacije tihotapijo v Evropo (vir: Twitter)

Cilj dokumenta je med drugim migrantom na vseh točkah priskrbeti potrebne informacije o migraciji, zagotoviti, da imajo vsi migranti zadostno dokumentacijo, izboljšati pogoje in fleksibilnost “rednih” migracij, uvesti koordiniran nadzor meja. Dobršen del črnila je posvečen tudi samemu preprečevanju tihotapcev. A kaj, ko se na koncu dneva vsi napori proti kriminalnim združbam, ki se bogatijo na račun migrantske krize, zvedejo na dejstvo, da želi OZN del pogače zase. Delo, ki so ga prej opravljali kriminalci, bodo tako na svoje breme primorane prevzeti države, kar naj bi še dodatno doprineslo večji pretočnosti “regularnih” migracij.

Prizadevanja za globalno partnerstvo za migracije
Ravno tako želijo migrantom zagotoviti več diplomatske zaščite ter jim nuditi pomoč skozi celoten migracijski cikel. Ob tem so poudarili, da je treba odstraniti vse oblike diskriminacije, in promovirati javni diskurz, ki je naklonjen migracijam. ZN pa celo pričakujejo, da bodo Evropske države migrantom nudile socialno pomoč. Za konec pa so še zapisali, da bi si morali v mednarodnem prostoru prizadevati za globalno partnerstvo za varne, urejene in redne migracije.

Dokument si lahko v celoti preberete tukaj.

Ivan Šokić