Delta različica postala prevladujoča v ZDA: Povsod izpostavljajo pomembnost precepljenosti, da bi se izognili novemu valu

Foto: EPA

Sekretarka Bele hiše Jen Psaki je obljubila, da bo Bela hiša še naprej spodbujala, kolikor bo le mogla, da bodo z najboljšimi praksami še naprej povečevali stopnjo cepljenja po državi. Predsednik Joe Biden pa je v torek izrazil željo, da se “cepi skupnost po skupnost, soseska po soseski in tudi od vrat do vrat – dobesedno trkanje na vrata, da bi pomagali pri precepljenosti preostale populacije, poroča breibart.com. Pomembnost precepljenosti pa je ponovno izpostavil tudi direktor NIJZ dr. Milan Krek, sploh če se želimo v jeseni izogniti nepotrebnim obolenjem in smrtim.

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je bolj nalezljivo različico virusa delto opredelili kot najbolj prevladujoč sev v ZDA. Ta je v zadnjih dveh tednih, zajemal večino primerov v državi. Razširjenost različice delta, B.1.617.2, je od junija do začetka julija močno narasla, tako da je sredi junija zajela 30,4 odstotka primerov, v dveh tednih, ki sta se končala v začetku julija, pa na 51,7 odstotka.

“Razmerja različic so dinamična in jih je težko napovedati zaradi zamud pri poročanju, prisotnosti več različic in spreminjajoče se pojavnosti,” so za ABC News povedali v CDC. Trenutno je CDC opredelil B.1.1.7 (Alfa), B.1.351 (Beta), B.1.617.2 (Delta) in P.1 (Gama) kot “zaskrbljujoče različice”, ki krožijo po državi. Medtem Bela hiša še naprej poziva Američane, naj se cepijo, da bi preprečili širjenje različic virusa. Novinar je v torek na tiskovni konferenci sekretarko Bele hiše Jen Psaki vprašal, kako zaskrbljujoče se zdi Beli hiši, da je cepiva dovolj, cepivo tudi deluje, a se mnogo ljudi vseeno ne cepi, zato se različica Delta toliko bolj širi po državi. Sekretarka Bele hiše je obljubila, da bo Bela hiša še naprej pritiskala, kolikor bo le mogla, da bodo z najboljšimi praksami še naprej povečevali stopnjo cepljenja po državi.

Da se cepimo, pa se zdi izrednega pomena tudi direktorju NIJZ dr. Milanu Kreku. Cepljenje nas namreč ščiti pred hujšimi oblikami poteka bolezni in tudi pred nepotrebno smrtjo. Vsaka smrt v jeseni bo po njegovih besedah odvečna, saj teh smrti ne bo, če se bomo zdaj cepili. Treba se je torej cepiti, da bomo imeli manj mrtvih in manj težje obolelih. Pri tem je izpostavil, da je pomembno, da se cepijo tudi mlajši – Delta je že pri nas, številke novih okužb so vsak dan višje in sedaj bijemo bitko s časom. Medtem pa STA poroča, da so med dolenjskimi dijaki, ki so se v soboto vrnili z maturantskega izleta v Španiji, do zdaj potrdili 58 okužb s  koronavirusom. Vseh 334 dijakov je v karanteni, podatkov o tem, ali so okuženi z različico delta,  za zdaj še nimajo – obstaja pa za to precejšnja verjetnost,saj je Delta različica v Španiji precej prisotna. Iz Španije se sicer v Slovenijo danes vrača nova skupina dijakov, tokrat z Gorenjske.

Sara Bertoncelj